Vreți să vă meargă bine în 2018? Iată câteva SECRETE!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Superstiții și tradiții

Vreți să vă meargă bine în 2018? Iată câteva SECRETE!

Lifestyle 28 Decembrie 2017 / 17:47 1674 accesări

Trecerea dintre ani este mult așteptată de toți cei care respectă tradițiile și superstițiile de Anul Nou. Cine nu își dorește ca Noul An să fie cât mai bun? De ani și ani se spune că trebuie respectate câteva superstiții pentru a avea noroc și bucurii. În primul rând, se spune că este bine să se poarte lenjerie intimă de culoare roșie, dar și să avem bani în buzunare. Este indicat să purtăm haine noi. Nu trebuie să lipsească din case vâscul și să ne sărutăm în dreptul lui cu cei dragi. În ceea ce privește alimentele pe care trebuie să le avem pe masă, este bine să avem în primul rând pește. De ce? Se spune că așa cum peștele înoată prin apă, vom înota și noi prin toate necazurile din anul următor, fără să ne afecteze. Nu în ultimul rând se spune că este bine să mâncăm și carne de gâscă (vom pluti peste probleme și vom înainta în viață așa cum face gâsca). Și, evident, nu trebuie să lipsească șampania.

Este bine ca Anul Nou să nu ne găsească singuri; iar dacă nu avem de ales este bine să-i contactăm la miezul nopții pe toți cei dragi și să le urăm La mulți ani. Se mai spune că noaptea dintre ani trebuie să ne prindă veseli și să facem cât mai multă gălăgie pentru a alunga tot răul. Este bine să spargem și un pahar sau orice altceva (farfurii, borcane) astfel încât să alungăm ghinionul din case. Și asta nu este tot. Este bine să primim colindătorii, fie cu plugușorul, capra sau sorcova. Tot la capitolul superstiții menționăm: nu trebuie să măturați pe 31 decembrie și nici pe 1 ianuarie; de asemenea, nu trebuie nici să spălăm sau să coasem. Nu este bine să punem pe perete înainte ca Anul Nou să înceapă, calendarul nou.

LA MULȚI ANI DE SF. VASILE Sfântul Vasile este prima mare sărbătoarea a anului nou. Sfântul Vasile este unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari. Este considerat păzitor de duhuri rele. Se spune că dacă ninge de Sf. Vasile, anul va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi. Se spune că în noaptea de Sfântul Vasile cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. De asemenea, se spune că pe Iisus Hristos îl cheamă Vasile: Iisus Hristos s-a născut de Crăciun, iar la o săptămână, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche şi a primit numele Vasile. Numele Hristos (creştin) i-a fost pus la vârsta de 30 de ani, când a fost botezat. În tradiţia populară se spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura. Le urăm și noi tututor sărbătoriților ”La mulți ani!”

Câteva superstiții din lume

Nu doar românii sunt superstițioși. De exemplu, spaniolii au și ei o serie de superstiții. De Anul Nou ei spun că este bine să se mănânce câte o boabă de strugure la fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în Noul An, ele fiind dorințe pentru fiecare lună a anului următor. Italienii aruncă pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. În Scoția, Anul Nou este numit „Hogmanay”; în unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care apoi sunt lăsate să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis să vină. Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători; în decembrie, sunt organizate petreceri de uitat anul, prin care oamenii lasă în urma problemele și grijile anului pe cale să se încheie.

Taguri articol


12