Au trecut două săptămâni de război politic. Nici PNL, dar nici PSD nu vor să rămână în cronici ca fiind „cel care dă semnalul ruperii USL”. Astăzi expiră termenul dat de liberali premierului. Oricât de mult ne-am strădui să anticipăm următoarele “mişcări tectonice” ale celor din USL, nu reuşim. Şi asta pentru că, deşi premierul Victor Ponta i-a transmis de nenumărate ori lui Crin Antonescu că îl aşteaptă pe Klaus Iohannis în Guvern şi că nu vrea ruperea USL, liberalul-şef susţine că prim-ministrul nu-l acceptă pe Klaus!? „Nu m-am rugat de nimeni să fie ministru cât m-am rugat de Iohannis!”, spune premierul. Nu ştii ce să mai crezi. Şi totuşi, există o explicaţie. Şi e plauzibilă: totul face parte din jocul electoral al liderului PNL. Ăsta este şi motivul pentru care Antonescu l-a scos din amorţire peste noapte pe Iohannis, un prim-vicepreşedinte PNL care nu se poate lăuda cu vreo acţiune vitejească în partid şi pe care l-a postat în prim-planul mişcărilor liberale pentru a se folosi de imaginea acestuia.
ATAC FĂRĂ PRECEDENT Până acum, liberalul-şef a încercat să pozeze în vedeta principală a scandalului, un soi de politician inflexibil care zbiară la colegul de alianţă că PNL nu este o anexă a USL, iar liberalii nu se cramponează de guvernare. Ca să-i arate premierului de ce este în stare, el a început periplul pe la televiziuni. Anumite televiziuni. Calculându-şi discursul, Antonescu l-a avertizat pe Ponta că, în cazul în care USL se rupe, premierul ar trebui să-şi dea demisia şi ar fi corect să fie organizate alegeri anticipate (deşi este conştient că nu ar fi recomandate acum). Dar asta nu e nimic. Liderul PNL a lansat un atac fără precedent la adresa colegului său din USL. El i-a transmis că ar face bine să accepte propunerile PNL dacă nu vrea să-i ia locul Klaus Iohannis, „mai devreme sau mai târziu”. Preşedintele PNL susţine că, mâine, fie „România va avea un Guvern USL cu Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne, fie nu va mai avea un Guvern USL, ci va avea ce va cârpi Victor Ponta“. Liderul PNL a avertizat că, în cazul în care propunerile partidului nu sunt acceptate de premier, miniştrii liberali vor demisiona. Potrivit liberalului-şef, alianţa USL se rupe nu din cauza unor scaune, ci a unor principii încălcate. Practic, Antonescu a pus accent în toate declaraţiile sale pe faptul că Ponta ar fi cel care vrea să pună capăt USL. Referitor la riscurile pe care le-ar avea decizia ieşirii de la guvernare pentru PNL, Antonescu a spus: „Comportă toate riscurile, de la posibile ruperi, de la posibile dezertări până la un rezultat foarte prost în campania pentru europarlamentare, pierderea alegerilor prezidenţiale, căderea partidului, vremuri grele de opoziţie, pentru că noi ştim mai bine decât oricare alt partid din România, pentru că am stat cel mai mult în opoziţie, le cunoaştem“. Antonescu a ţinut să puncteze însă că PNL are numărul necesar de parlamentari inclusiv pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură. Pe de altă parte, ne intrigă faptul că liderul PNL susţine că nu a reuşit să ia legătura cu premierul. Afirmaţia sa pare şubredă, în condiţiile în care, până acum, asta nu părea să fie o problemă şi nimeni nu s-a plâns că Ponta nu i-ar fi răspuns la telefon. Întrebat apoi dacă a mai încercat să vorbească cu Ponta, liberalul-şef a spus: „Ar fi deja hărţuire. Nu vreau să risc”.
CONCESII? Dacă, până acum, Ponta era cel cu steguleţul alb şi a făcut un pas înapoi în chestiunea vicepremierului pentru PC, Antonescu vrea şi el să pară conciliant şi încearcă o strategie asemănătoare, spunând că renunţă la cerinţa desfiinţării USD (alianţa formată pentru alegerile europarlamentare de PSD, PC şi UNPR). Premierul spune însă că anunţul liderului PNL „nu are nicio relevanţă“, întrucât „discuţia este despre guvernare“.
REACŢII Premierul Ponta speră să fie găsită, astăzi sau mâine, o soluţie raţională pentru păstrarea USL, dar a arătat în acelaşi timp că nu crede într-un „miracol“, având în vedere declaraţiile extrem de dure, din ultimele zile, ale liderului PNL. La rândul său, întrebat dacă mai există o şansă ca USL să nu se rupă, liderul PC, Daniel Constantin, spune că toată lumea aşteaptă o decizie din partea lui Antonescu, el susţinând că, indiferent ce se va întâmpla, criza din USL „trebuie să rămână în zona politică şi să nu fie dusă în cea guvernamentală“. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu negociază cu PSD sau PNL intrarea la guvernare, însă susţine că, dacă USL se rupe, probabil în foarte scurt timp se va naşte un alt Guvern cu o altă susţinere, dar cu „legitimitate în Parlament“. Kelemen a negat orice fel de negociere cu PSD pentru a intra la guvernare. Din acest joc politic nu putea lipsi marinarul-şef. Întâi a spus, la Bruxelles, că ar face echipă cu Iohannis, apoi i-a solicitat premierului desemnarea lui Klaus în funcţia de vicepremier, pentru ca după câteva ore să declare: „Aş fi un prim-ministru extraordinar de bun“. Pentru a nu se lăsa mai prejos, l-au luat peste picior pe liberalul-şef şi cei de la PMP, partidul moşit de Băsescu, dar nu oricum. Ei s-au folosit de traseista politică Elena Udrea, cea care a aprins cu mânuţele ei fitilul multor scandaluri politice. Ea i-a transmis lui Antonescu că pemepiştii iau în calcul susţinerea de către PNL a candidatului PMP în turul 2 la Preşedinţie! Jenant.
Cum va arăta Guvernul fără liberali
Se pare că a început deja creionarea unui nou Guvern, dar fără liberali, pentru cazul în care PNL ar decide ieşirea de la guvernare. Astfel, prim-ministrul Victor Ponta va fi secondat de trei vicepremieri, câte unul din partea fiecărui partid din Uniunea Social Democrată: Liviu Dragnea (PSD), Gabriel Oprea (UNPR) şi Daniel Constantin (PC). În privinţa ministerelor, situaţia ar sta aşa: Ministerul de Interne - Gabriel Oprea; Ministerul Dezvoltării - Liviu Dragnea; Ministerul Agriculturii - Daniel Constantin; Ministerul de Externe - Titus Corlăţean; Ministerul Justiţiei - Robert Cazanciuc; Ministerul Apărării - Mircea Duşa; Ministerul Fondurilor Europene - Eugen Teodorovici; Ministerul Transporturilor (va fi comasat cu Ministerul Marilor Proiecte) - Dan Şova; Ministerul Finanţelor (va fi comasat cu Ministerul pentru Buget) - Liviu Voinea sau Florin Georgescu; Ministerul Sănătăţii - Nicu Bănicioiu; Ministerul Mediului (va fi comasat cu Ministerul Apelor şi Pădurilor) - Rovana Plumb; Ministerul Economiei (va fi comasat cu ministerele Energiei şi al IMM-urilor) - Constantin Niţă; Ministerul Muncii (va fi comasat cu Ministerul pentru Dialog Social) - Doina Pană sau senatorul PSD Alexandru Cordoş; Ministerul pentru Societatea Informaţională - Viorel Ionică; Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul - Andrei Dolineaschi (PSD) sau Bogdan Ciucă (PC); Ministerul Tineretului şi Sportului - Mihai Sturzu; Ministerul Educaţiei - Remus Pricopie sau Mihnea Costoiu; Ministerul Culturii - va reveni PC.