Virusul West Nile nu pune în pericol sănătatea românilor, deoarece populaţia s-a imunizat în 1996, atunci când a avut loc prima epidemie, şi cea mai de amploare din Europa, înregistrându-se peste 390 de cazuri, asigură directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel. “Una dintre măsuri este igienizarea subsolurilor blocurilor. Este bine să purtăm cămăşi cu mânecă lungă, pantaloni lungi, deci regulile obişnuite, în aşa fel încât să ne protejăm pielea. Persoanele care sunt la risc sunt persoane de peste 65 de ani sau peste 50 care au afecţiuni neurologice de fond. Primele semne sunt febra mare, 39 de grade şi dureri de cap. Orice pacient care este peste 65 de ani şi prezintă simptomele să meargă la medicul de familie”, sfătuieşte directorul. Acţiuni de dezinsecţie sunt derulate în toată ţara, şi la Constanţa, potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, fiind demarate astfel de operaţiuni. “Am cerut şi sprijinul autorităţilor locale pentru a trece la asemenea acţiuni încă de zilele trecute”, a declarat dr. Dina.
Reprezentanţii Primăriei Constanţa continuă acţiunile de dezinsecţie în municipiul Constanţa şi în staţiunea Mamaia pentru a stârpi toate insectele care pot transmite la om boli periculoase. Aşa cum fac încă din luna martie, trei echipe ale SC Alchim Co SA, societate angajată de Primăria Constanţa, derulează acţiuni fitosanitare, dezinsecţie şi deratizare în special în parcuri şi în spaţiile populate mai intens. Reprezentanţii Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa spun că, pentru săptămâna viitoare, au pregătit o acţiune de delarvizare, care se va realiza pe malul lacului Tăbăcărie şi a lacului Siutghiol. Substanţa cu care se acţionează se numeşte K`othrine, având o eficienţă de 95% - 100% şi este pulverizată cu 10 atomizoare tip Stihl SR 420, aparate motorizate de stropit şi un generator de ceaţă.
ROMÂNII AU IMUNITATE PE VIAŢĂ. Peste 4,1% dintre bucureşteni au imunitate pe viaţă la infecţia cu West Nile, asigură prof. univ. dr. Streinu Cercel, pe baza datelor furnizate de CDC Atlanta. “Cei care au trecut prin epidemia de acum 14 ani au căpătat imunitate pe viaţă. Boala din acest sezon este sporadică, cele mai afectate categori de vârstă fiind cele de peste 50 de ani şi cu suferinţe cronice”, a spus profesorul.
IMUNIZAREA ÎN CELELALTE ZONE AFECTATE DE EPIDEMIA DIN 1996 A FOST DE 0,9%
“De aceea, în acest moment nu putem vorbi de riscul unei epidemii. Infecţia cu West Nile este în România endemică şi nu adusă din alte ţări. După infecţia din 1996, România a pus în funcţiune un sistem-santinelă care supraveghează continuu bolile cu simptomatologie specifică infecţiei transmise de ţânţarul Culex. De aceea, putem vorbi de 80 de suspecţi care au fost investigaţi în august”, a mai spus secretarul de stat.
INFECŢIA ESTE TRANSMISĂ NUMAI DE ŢÂNŢARUL CULEX
“Aceşti ţânţari se infectează de la păsările migratoare, iar boala nu se transmite de la om la om. Mai mult, dacă un ţânţar sănătos înţeapă un om bolnav, insecta nu se va îmbolnăvi”, a adăugat profesorul Streinu Cercel. El a precizat că nu există un vaccin împotriva infecţiei cu West Nile, medicii tratând simptomele bolii. Astfel, dacă boala are aspectul unei viroze, doctorii vor acorda tratament specific virozelor. Dacă boala are manifestare neurologică, tratamentul va fi dat în funcţie de aceste suferinţe, a mai explicat medicul specialist. “În acest moment nu există riscul apariţiei unei epidemii”, linişteşte oficialul.
CU WEST NILE. În România au fost confirmate şapte cazuri de infectare cu virusul West Nile. Două dintre persoanele infectate au decedat, acestea având vârste peste 70 de ani şi boli cronice preexistente. Unul dintre cei care au decedat era din Bucureşti, iar celălalt din Constanţa, comuna Lipniţa. A fost vorba despre un bărbat de 79 de ani cu o serie de afecţiuni asociate, fiind internat în urmă cu trei săptămâni, în urma unui sindrom febril (peste 41 de grade). De menţionat că la alte două persoane a fost confirmat virusul, dar pentru un diagnostic de precizie este făcut încă un test, rezultatele acestor probe fiind aşteptate până la sfârşitul săptămânii, iar o a treia persoană este în curs de evaluare. Până în prezent, maladia a fost înregistrată în Bucureşti şi judeţele Alba, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu şi Teleorman, toţi pacienţii având vârste de peste 30 de ani.