Rețeaua de socializare Facebook a efectuat, luni, plata de 22 de miliarde de dolari, mai mult decât fusese prevăzut inițial, pentru achiziționarea aplicației de mesagerie mobilă WhatsApp. Facebook anunțase, la jumătatea lunii februarie, cumpărarea WhatsApp pentru un preț estimat atunci la 19 miliarde de dolari. Compania cu sediul în Menlo Park California dorea să plătească 12 miliarde de dolari în acțiuni și 4 miliarde de dolari în numerar. Afacerea includea, de asemenea, o plată suplimentară de trei miliarde de dolari pentru fondatorii și angajații WhatsApp.
Acțiunile companiei Facebook au crescut ca valoare din luna februarie până în prezent, ceea ce a făcut ca afacerea să ajungă la un cost total de 21,9 miliarde de dolari, circa 17,3 miliarde de dolari în acțiuni și 4,59 miliarde de dolari numerar. Comisia Europeană a dat, vineri, undă verde tranzacției, iar agențiile din SUA în domeniul concurenței au aprobat tranzacția încă din luna aprilie, însă au avertizat, la acea dată, compania Facebook că trebuie să respecte practicile riguroase de confidențialitate ale WhatsApp. Aplicația de mesagerie online pentru smartphone-uri este una dintre cele mai populare din spațiul virtual, cu 600 de milioane de utilizatori în întreaga lume, potrivit CE. Serviciul permite schimbul de texte, imagini și chiar clipuri video și este foarte popular în Europa, America Latină și Asia.
Pe de altă parte, compania americană Hewlett-Packard (HP) va disponibiliza încă 5.000 de angajaţi, în condiţiile în care luni a făcut public planul de scindare a grupului în două entităţi diferite, urcând numărul total al concedierilor din programul început în urmă cu trei ani la 55.000. Noile disponibilizări reprezintă o parte a programului de restructurare iniţiat sub comanda CEO-ului Meg Whitman, care a preluat conducerea HP în 2011. În prezent, compania are aproximativ 300.000 de angajaţi în întreaga lume.
Anunţul despre noile concedieri a fost făcut de Whitman în contextul în care grupul urmează să se separe în două companii diferite, până în septembrie 2015. Astfel, compania care va prelua operaţiunile actualei divizii de hardware şi servicii pentru companii va fi condusă de CEO-ul HP, Meg Whitman, care va deţine şi funcţia de preşedinte al afacerii cu imprimante şi calculatoare. În schimb, în fruntea companiei rezultate din desprinderea diviziei de calculatoare personale şi imprimante se va afla Dion Weisler, unul dintre vicepreşedinţii HP, care conducea această unitate a actualului HP. Din 2011, de când Whitman a preluat conducerea companiei, HP a lansat produse noi şi a făcut concedieri, pentru a reduce costurile. HP nu a mai ţinut pasul cu competitorii săi, întrucât clienţii s-au orientat către smartphone-uri şi tablete, iar anul trecut şi-a pierdut poziţia de lider pe piaţa calculatoarelor personale, Lenovo devenind cel mai mare producător de astfel de echipamente.