WikiLeaks: CIA piratează toate dispozitivele electronice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Apple nu neagă, dar susține că multe dintre vulnerabilități au fost reparate

WikiLeaks: CIA piratează toate dispozitivele electronice

Externe 08 Martie 2017 / 14:37 676 accesări

WikiLeaks aruncă pe piață noi informații, susținând că a obţinut o mulţime de instrumente ultrasecrete pe care CIA le-ar folosi pentru a sparge şi obţine acces la telefoane, aplicaţii de comunicare şi alte dispozitive electronice, şi a publicat documente cu privire la aceste programe, relatează Reuters. Scurgerea de informaţii cuprinde peste 8.700 de documente, scrie News.ro. Site-ul condus de Julian Assange, specializat în publicarea de informaţii secrete, susține că publicarea documentelor despre instrumente de piratare este prima dintr-o serie de dezvăluiri provenind dintr-un set de date care include câteva sute de milioane de linii de cod şi ”întreaga capacitate de piratare” a CIA.

Documentele dezvăluie, între altele, că CIA, în parteneriat cu alte agenţii de informaţii americane şi străine, a putut să spargă criptarea unor aplicaţii de mesagerie populare ca WhatsApp, Telegram şi Signal. Reuters nu a putut verifica imediat conţinutul materialelor publicate. ”Noi nu comentăm cu privire la autenticitatea sau conţinutul pretinselor documente (ale serviciilor de) informaţii”, a declarat, citat într-un comunicat, un purtător de cuvânt al CIA, Jonathan Liu. Un consultant în securitate cibernetică, ce a lucrat pentru Guvernul american şi care a solicitat protecţia anonimatului din cauza caracterului sensibil al dezvăluirilor, a declarat că divulgarea pare să fie legitimă. Oficiali americani au declarat că nu ştiu de unde ar fi putut WikiLeaks să obţină presupusele materiale CIA. O sursă guvernamentală a declarat că nu este la curent cu vreo anchetă recentă sau în curs cu privire la divulgarea acestui tip de materiale CIA.

WikiLeaks mai anunţă că documentele respective arată că agenţi operativi CIA au studiat cum să comită atacuri informatice şi să preia controlul altor dispozitive decât computere şi telefoane inteligente conectate la internet.

Într-un caz, precizează WikiLeaks, personal american şi britanic din cadrul unui program cunoscut sub numele de Weeping Angel a dezvoltat căi de a prelua controlul unui televizor inteligent Samsung, pe care l-a făcut să pară oprit, când de fapt acesta înregistra conversaţiile din cameră. WikiLeaks a publicat în tranşe informaţii guvernamentale secrete şi în trecut şi a jucat un rol important în alegerile prezidenţiale americane din 2016, dezvăluind e-mailuri interne aparţinând unor oficiali de rang înalt din cadrul Partidului Democrat. Servicii americane de informaţii cred că e-mailurile au fost furate de Rusia, în cadrul unei campanii cordonate de influenţare coordonate vizând să o discrediteze pe candidata democrată Hillary Clinton şi să-l ajute pe republicanul Donald Trump să obţină victoria în alegerile prezidenţiale. Moscova a respins aceste acuzaţii. Și Apple a reacționat oficial după aceste acuzații, susţinând că cele mai multe vulnerabilităţi menționate de WikiLeaks au fost deja rezolvate.



12