Wikileaks devine cuvânt independent

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Wikileaks devine cuvânt independent

Monden 23 Decembrie 2010 / 00:00 422 accesări

Wikileaks repetă, se pare, soarta cuvintelor Xerox şi Google, devenind element independent în limba engleză. Cuvântul wikileaks este compus din: wiki, ce vine din dialectul hawaiian şi înseamnă rapid şi cuvântul leaks, care în limba engleză înseamnă scurgere de informaţie. Organizaţia Global Language Monitor a anunţat că numărul de căutări cu cuvântul-cheie wikileaks, numele controversatului site ce a dat publicităţii circa 250.000 de telegrame secrete din corespondenţa diplomaţiei americane, a ajuns la o cifră ce îndeplineşte criteriile necesare pentru recunoaşterea sa drept cuvânt independent. De asemenea, în ultimul timp au devenit cuvinte individuale în limba engleză denumirile site-urilor Twitter, Google sau sintagma frieding pe Facebook.

• Proiect nuclear, abandonat • Între timp, dezvăluirile continuă. Unul dintre cei mai mari furnizori de energie britanici, care vrea să construiască şase reactoare nucleare în Regatul Unit, a contribuit la dezvoltarea unui alt reactor, în Bulgaria, asupra căruia planează suspiciuni serioase legate de siguranţă, arată o serie de convorbiri interceptate de WikiLeaks şi citate de cotidianul “The Guardian”. Compania germana RWE, care deţine firma npower şi furnizează energie şi gaze pentru 6,7 milioane de britanici, a cumparat 49% din proiect în decembrie 2008 şi a renunţat la el în octombie 2009. RWE a declarat că decizia de a se retrage din proiectul nuclear de şapte miliarde de euro a fost luată din cauză că finanţarea acestuia nu a putut fi finalizată în perioada stabilită şi că nu a avut legătură cu vreo problemă de securitate.

În decembrie 2007, mai multe asociaţii ecologiste au fost împotriva aprobării acestui proiect de către Comisia Europeană. Aprobarea a venit şi în ciuda cererii de blocare venite cu o lună înainte din partea fostei agenţii bulgare de reglementare a sectorului energiei nucleare. Publicarea interceptărilor a avut loc în contextul creşterii temerilor legate de o aşa-numită “renaştere nucleară globală”, date fiind cele peste 1.000 de reactoare ce vor fi construite până în 2030, potrivit Asociaţiei Nucleare Mondiale. Printre ţările care ar urma să producă energie nucleară, pentru prima dată se numără Albania, Bangladesh, Kenya, Venezuela şi Siria. Dezvăluirile arată că încrederea pe care o arăta, înainte, RWE faţă de proiect s-a transformat în “remuşcarea cumpărătorului”, în numai câteva săptămâni. În notele publicate de WikiLeaks, ambasadorul SUA în Bulgaria cita oficiali locali care ar fi afirmat că susţineau accelerarea începerii construcţiei, astfel încât RWE să nu apuce să se retragă. RWE a anunţat de la bun început că nu va acorda niciun fel de finanţare până nu va vedea prima parte din beton turnat. Experţii care lucrau la proiect şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la gradul de siguranţă al proiectului, care, dacă ar fi fost menţinut, ar fi putut fi foarte riscant. RWE a ţinut secrete majoritatea problemelor tehnice de la locul construcţiei, în ciuda faptului că în luna februarie 2009, firma ar fi vrut să analizeze toate acordurile legate de proiectul nuclear Belene din Buglaria. Tot atunci, arată o altă notă diplomatică, RWE era îngrijorată de lipsa de transparenţă a proiectului şi dorea să lucreze cu un contractor rus. Deşi a avut discuţii cu mai multe grupuri energetice pentru a le vinde jumătate din partea sa de proiect, RWE nu a găsit clienţi şi a recunoscut că a lucra cu firme ruseşti şi bulgare din domeniul energetic este ”o combinaţie otrăvitoare” pentru investiţiile europene.

• Partener în Rusia • Publicaţia rusă “Novaia Gazeta” a devenit de ieri partener oficial al WikiLeaks, se arată într-un comunicat al revistei, care subliniază că obiectivul acestui parteneriat este dezvăluirea corupţiei din rândul înalţilor funcţionari ruşi. Fondată în 1993, la Moscova, această publicaţie de opoziţie este foarte critică faţă de autorităţile ruse. Redacţia sa a pierdut de atunci şase jurnalişti, între care Anna Politkovskaia, asasinată în 2006.

• Impactul dezvăluirilor • Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a creat o comisie specială care să evalueze impactul publicării pe site-ul WikiLeaks a mii de note diplomatice americane şi documente militare. Înfiinţarea comisiei, numită oficial WikiLeaks Task Force, nu pare să aibă o justificare foarte clară pentru CIA. Aceasta a fost puţin afectată de dezvăluirile WikiLeaks. Puţine documente ale CIA au ajuns pe site-ul WikiLeaks, iar documentele publicate de la alte agenţii nu furnizează multe informaţii despre angajaţii sau operaţiunile sale. Cu toate acestea, oficialii CIA au declarat că agenţia realizează un amplu inventar al informaţiilor clasificate dezvăluite şi care sunt în mod obişnuit distribuite în peste zece reţele ce permit menţinerea legăturii între angajaţii agenţiei răspândiţi în întreaga lume. Comisia se concentrează în prezent pe evaluarea impactului imediat al celor mai recent publicate documente. CIA este îngrijorată că abilitatea sa de a recruta informatori ar putea fi afectată de scăderea încrederii în capacitatea administraţiei SUA de a păstra secrete.

• Propriul wikileaks • Regizori şi producători slovaci au lansat un site în stilul WikiLeaks, unde publică documente legate de cheltuielile televiziunii publice. Vikiliga.sk a publicat până acum costul a două show-uri ale televiziunii publice, pe care le consideră exagerate. Televiziunea publică este criticată de multă vreme pentru modul în care cheltuie banii daţi de cetăţeni, care au o contribuţie majoră la bugetul televiziunii şi că cedează presiunii politice. Guvernul lui Iveţa Radicova a susţinut o lege conform căruia televiziunea publică şi radio-ul vor fuziona din 2011. Cabinetul vrea ca noua societate să fie finanţată direct din bugetul de stat.

Taguri articol


12