Scurgerile de documente secrete ale CIA, organizate şi date publicităţii de WikiLeaks în cadrul unuia dintre cele mai mari scandaluri în care celebra agenţie a fost implicată, continuă. Companii care au contracte cu Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite se află la originea recentelor dezvăluiri de documente făcute de site-ul pentru transparenţă WikiLeaks, afirmă oficiali din cadrul serviciilor de securitate americane, citaţi de site-ul agenţiei Reuters. Doi oficiali care au preferat să păstreze anonimatul au declarat că agenţiile de informaţii americane ştiau de la sfârşitul anului 2016 despre sustragerea unor informaţii care au ajuns la WikiLeaks. Unul dintre oficialii citaţi a declarat că informaţiile au fost sustrase de companii care au contracte cu CIA, iar acum se încearcă identificarea persoanelor care aveau acces la aceste documente.
Reamintim că site-ul pentru transparenţă WikiLeaks a dezvăluit marţi 8.761 de documente secrete ale CIA. Potrivit unor documente, Agenţia Centrală pentru Informaţii din Statele Unite (CIA) a dezvoltat sisteme care pot intercepta conversaţiile prin intermediul televizoarelor şi smartphone-urilor. De asemenea, CIA ar utiliza Consulatul american din oraşul german Frankfurt pentru dezvoltarea unor softuri de spionaj şi pentru lansarea de atacuri cibernetice în Europa, Orientul Mijlociu şi China. Casa Albă a transmis că preşedintele Donald Trump este "extrem de preocupat" în legătură cu vulnerabilităţile de securitate care au condus la sustragerea documentelor CIA. "Oricine dezvăluie informaţii secrete va fi tras la răspundere în cel mai înalt grad", a declarat Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Statelor Unite.
CIA acuză!
La rândul său, CIA a acuzat WikiLeaks de punerea în pericol a americanilor, ajutarea rivalilor Statelor Unite și împiedicarea luptei împotriva amenințărilor teroriste, informează site-ul agenției de presă AFP. Purtătorul de cuvânt al CIA-ului, Heather Fritz Horniak, nu a putut confirma autenticitatea materialelor publicate de WikiLeaks privind presupuse operațiuni de atacuri cibernetice întreprinse de agenția de informații americană. Cu toate acestea, Horniak a afirmat: ”Publicul american nu ar trebui să fie alarmat de orice dezvăluire făcută de WikiLeaks, ce are scopul de a afecta abilitatea comunității de informații de a proteja America împotriva teroriștilor și altor adversari. Asemenea destăinuiri dăunează nu numai angajaților SUA și operațiunilor acestora, echipând de asemenea adversarii cu unelte și informații pentru a ne pune în pericol”, a spus aceasta. Horniak a apărat operațiunile cibernetice ale CIA-ului. ”Intră în atribuțiile CIA-ului să fie inovator”, a adăugat purtătorul de cuvânt al agenției de informații.