”Dezamăgirea opiniei publice din Marea Britanie faţă de UE nu a fost niciodată atât de mare\", a declarat, ieri, la Berlin, ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, exprimând refuzul Londrei faţă de o integrare mai puternică în Europa. Şeful diplomaţiei britanice a avertizat, în cadrul unui forum pe teme de politică externă la Berlin, că există riscul adâncirii unei prăpastii în cadrul UE, prin efortul de europenizare a unor domenii ca supravegherea bancară şi controlul bugetelor naţionale, aşa cum doreşte Germania. ”Guvernul britanic s-a angajat în faţa britanicilor să joace un rol major în cadrul UE, dar este necesar ca el să fie sincer: dezamăgirea opiniei publice din Marea Britanie faţă de UE nu a fost niciodată atât de mare. Oamenii apreciază că UE este prea adesea ceva ce le este impus şi nu ceva despre care au un cuvânt de spus”, a declarat el, subliniind că ”acest sentiment este resimţit în mod acut în Marea Britanie, dar nu doar în Marea Britanie”.
În contextul în care prăpastia se adânceşte între cele 17 ţări din Zona Euro şi celelalte zece state membre UE, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a îndemnat atât Marea Britanie, cât şi ansamblul celor 27 de state UE să acţioneze pentru a pune capăt în mod durabil crizei euro. El a apreciat că voinţa Berlinului de a crea o uniune fiscală şi o uniune bancară face parte dintr-un proces de integrare crucial, în beneficiul tuturor. Germania este deosebit de critică faţă de politica europeană dusă de Guvernul condus de David Cameron. Potrivit revistei ”Der Spiegel”, cancelarul german, Angela Merkel, îi compară, în particular, pe premierul britanic şi pe membrii Cabinetului său cu păpuşile din ”Muppets Show” care se vaită de la lojă.
În concluzie, Berlinul devine capitala de facto a UE, întrucât chiar dacă sediul principalelor instituţii UE se află încă la Bruxelles, deciziile cheie sunt luate tot mai mult la Berlin, scrie editorialistul ”Financial Times”, Gideon Rachman.