World Music Mamaia 2009, gata de start

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

World Music Mamaia 2009, gata de start

Monden 17 Iulie 2009 / 00:00 934 accesări

Pregătirile pentru cea de-a doua ediţie a Festivalului World Music Mamaia se află pe ultima sută de metri. În cursul zilei de ieri, la hotelul Golden Tulip din staţiunea Mamaia, organizatorii au făcut cunoscute, într-o conferinţă de presă, ultimele detalii legate de evenimentul multicultural căruia i se va da startul pe data de 24 iulie şi care se va încheia duminică, 26 iulie. Manifestarea este organizată de Primăria Municipiului Constanţa şi Dynamic Art. Timp de trei zile, pe scena instalată în piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia, trei formaţii cu adevărat... explozive, apreciate în întreaga lume, Varttina, LA-33 şi Astillero, vor susţine show-uri de senzaţie pentru publicul de la malul mării.

La conferinţa de ieri, dedicată ediţiei din acest an a World Music Mamaia, au luat cuvîntul directorul festivalului, Saviana Diamandi şi directorul artistic, Ilie Maşala, ambii din partea Dynamic Art, dar şi directorul Direcţiei Organizare Evenimente şi Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Constanţa, Petrică Munteanu. Conferinţa a fost deschisă de Saviana Diamandi, care s-a arătat încîntată de faptul că World Music a ajuns la ediţia a doua, după succesul răsunător de care a beneficiat evenimentul de anul trecut. Saviana Diamandi a menţionat că, vara aceasta, festivalul are un avantaj faţă de ediţia precedentă, nu numai prin faptul că este foarte dorit, ci şi pentru că este organizat la sfîrşit de săptămînă, lucru care va determina atragerea unui public numeros.

La nivel mondial, World Music este un gen apărut deceniul trecut, foarte cunoscut şi apreciat, Saviana Diamandi amintind de ţări ca Portugalia sau Marea Britanie, unde publicul atinge cîteva mii de persoane. Astfel de concerte reprezintă o atracţie atît în rîndul tinerilor, cît şi printre vîrstnici, pentru că împlineşte dorinţa unui naţiuni sau a unei etnii de afirmare şi de comunicare într-o lume globalizată, oferind muzică tradiţională şi influenţe de pop şi rock. Scopul festivalului organizat în acest an, în România, este de a transforma Mamaia într-un centru World Music recunoscut pe plan mondial. Acest lucru s-a putut realiza cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa, Diamandi mulţumind instituţiei pentru promptitudinea cu care a răspuns invitaţiei de a se alătura în acest demers, dovedindu-se un partener bine ales.

La rîndul său, directorul Direcţiei Organizare Evenimente şi Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Constanţa, Petrică Munteanu, a adăugat că World Music a ajuns la un punct de rafinament. Acesta a menţionat că, în fiecare an, Primăria Constanţa organizează evenimente deosebite în staţiunea Mamaia, amintind şi de spectacolul de acrobaţie aeriană de săptămîna trecută, care a fost primit cu entuziasm de public, dar şi de manifestările cultural-artistice găzduite de scena din piaţeta Cazinoului. „Spectacolele de balet şi muzica de operă de anul acesta au avut un succes extraordinar”, a precizat Petrică Munteanu.

Referitor la bugetul Festivalului World Music de anul acesta, Petrică Munteanu a menţionat că a fost alocată suma de 675.000 de lei, care include transportul internaţional al formaţiilor, cazarea, onorariile, translatorii şi publicitatea. „Nu ne-am propus un business. Evenimentele organizate în această vară sînt pentru constănţeni şi turişti, ca să se bucure de ele, de aceea intrarea este liberă”, a subliniat directorul Direcţiei Organizare Evenimente şi Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Constanţa.

Cele trei formaţii care vor face show în Piaţeta Cazinoului din Mamaia, în perioada 24-26 iulie, sînt celebre în toată lumea. Varttina, spre exemplu, care va cînta în prima seară a festivalului, a fost fondată în anul 1983, de către surorile Sari şi Mari Kaasinen, într-un sat din sud-estul Finlandei. Compusă din trei voci feminine, acompaniate de un grup de instrumentişti, formaţia abordează un gen pop-rock. Originară din Finlanda, Varttina beneficiază de un palmares deosebit, fiind deţinătoarea premiilor „Finlanda” şi „Emma” şi fiind distinsă de Sony cu un disc special, cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate muzicală. „Chiar dacă nu înţelegem versurile, descifrăm mesajul prin muzica lor, prin gesturi, voce, expresii, ne dăm seama fie că este vorba de ceva vesel sau de un blestem”, a spus Saviana Diamandi.

Celelalte două formaţii prezente la festival provin din America Latină. LA-33, care va cînta în cea de-a doua seară a festivalului, abordează un stil propriu de salsa urbană, expresivă, cu vizibile influenţe de pop sau ska. Numele trupei provine de la locul înfiinţării (în anul 2002), o mănăstire situată pe strada numărul 33 de lîngă Bogota, capitala Columbiei.

Ultima trupă care va urca pe scena din Piaţeta Cazinoului, Astillero, în traducere însemnînd „şantier naval”, nu cîntă un tango obişnuit, ci unul de avangardă, al „epocii de aur” a lui Piazzola, care ilustrează perfect viaţa dură din Buenos Aires. „Muzica lor nu se dansează, ci se ascultă”, a declarat directorul artistic al festivalului, Ilie Maşala, despre Astillero. Acesta a mai adăugat că trupa a realizat performanţe senzaţionale, precum prestaţia live de anul trecut, de la World Music, organizat în Sevilla, cînd a ridicat în picioare 10.000 de persoane.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului World Music va delecta publicul estival cu un cocktail muzical rafinat, în care pasiunea ritmurilor de tango şi salsa se vor îmbina senzaţional în cadrul unui eveniment de excepţie, pregătit pentru ultimul weekend al lunii iulie.



12