Yahoo a cerut autorităților SUA să publice ordinele de interceptare a e-mailurilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Yahoo a cerut autorităților SUA să publice ordinele de interceptare a e-mailurilor

20 Octombrie 2016 / 07:26 505 accesări

Corporația Yahoo a cerut miercuri directorului pentru informații naționale al SUA, James Clapper, să desecretizeze un ordin de supraveghere, pentru a permite firmei să răspundă unui articol al agenției de presă Reuters privind scanarea tuturor e-mailurilor primite de utilizatorii serviciului Yahoo Mail.

Uniunea Americană pentru Drepturile Civile (ACLU) a înaintat în mod independent o moțiune cu același scop instanței de supraveghere a serviciilor de informații ale SUA. ACLU cere și publicarea altor peste 20 de reglementări relevante din ultimul deceniu.

Într-o scrisoare către Clapper, Yahoo arată că nu poate răspunde detaliat unor afirmații ale Reuters și i-a cerut să desecretizeze cel puțin parțial ordinul guvernamental și să facă unele comentarii detaliate pentru a clarifica faptele și circumstanțele.

Reuters a publicat în 4 octombrie o știre potrivit căreia Corporația Yahoo a dezvoltat anul trecut un software personalizat pentru scanarea tuturor e-mailurilor primite de clienții săi, în căutarea unor date specificate de ofițeri de informații americani.

Potrivit unor surse confidențiale "care cunosc bine subiectul", Yahoo s-ar fi conformat astfel unei solicitări secrete a guvernului Statelor Unite, formulate fie de Agenția pentru Securitate Națională (National Security Agency, NSA), fie de Biroul Federal de Investigații (Federal Bureau of Investigation, FBI).

Pe baza declarațiilor a trei foști angajați ai Yahoo și ale unei persoane informate despre evenimente, Reuters afirma că au fost scanate sute de milioane de conturi Yahoo Mail.

Doi foști angajați au afirmat că decizia de a coopera cu serviciile a fost luată de managerul general al Yahoo, Marissa Mayer, și a fost urmată de demisia șefului securității informațiilor, Alex Stamos, care acum ocupă o funcție similară la Facebook.

Inițial, Yahoo a răspuns la solicitarea Reuters că firma "respectă legile Statelor Unite". Printr-un purtător de cuvânt al Facebook, Stamos a refuzat să comenteze. NSA a înaintat întrebările agenției de presă biroului directorului pentru informații naționale, care la rândul său nu a făcut niciun comentariu la momentul respectiv.

Miercuri, un purtător de cuvânt al lui Clapper a afirmat că biroul acestuia va răspunde direct corporației Yahoo. Aceasta a susținut că informațiile Reuters sunt incorecte și că scanarea e-mailurilor descrisă de agenție nu există în sistemele Yahoo.



12