Site-ul YouTube a sesizat, ieri, Curtea Constituţională turcă pentru a obţine ridicarea blocării sale în Turcia, ordonată de Guvern după difuzarea unei înregistrări privind Siria, a anunţat o sursă apropiată dosarului. O cerere a fost depusă la tribunal, de un avocat din Istanbul, solicitând ca site-ul să fie accesibil imediat. Un tribunal din Ankara a ordonat încă de vineri ridicarea interdicţiei YouTube decretată la 27 martie de Guvernul islamic-conservator, în numele securităţii naţionale, după difuzarea rezumatului unei reuniuni confidenţiale în care oficialii turci au discutat despre o eventuală intervenţie militară în Siria. Dar acelaşi tribunal a decis ulterior să blocheze accesul la 15 înregistrări video şi a anunţat că blocarea YouTube va rămâne în vigoare atât timp cât aceste înregistrări nu vor fi retrase. Curtea Constituţională turcă a cerut de miercurea trecută ridicarea unei alte interdicţii, cea care afectează de două săptămâni reţeaua Twitter, considerând-o contrară libertăţii de exprimare.
Site-ul a fost blocat la decizia premierului Erdogan, la 20 martie, pentru a şterge de pe internet înregistrarea interceptărilor telefonice care îl pun în cauză într-un scandal de corupţie. După ce a tergiversat-o timp de 24 de ore, Guvernul a executat în cele din urmă decizia judecătorilor. Dar premierul Erdogan a protestat public faţă de această decizie. Ieri, preşedintele Curţii Constituţionale, Hasim Kiliç, a minimalizat aceste critici, vorbind cu ironie despre ”un reflex sentimental”.
Luate cu numai o zi înaintea alegerilor municipale din 30 martie, măsurile de interdicţie care afectează reţelele de socializare din Turcia au generat numeroase critici, care au denunţat „deriva autoritară” a regimului premierului. Partidul lui Erdogan, aflat la putere din 2002, a obţinut o victorie zdrobitoare la acest scrutin local, ce îi deschide astfel porţile unei candidaturi în alegerile prezidenţiale din luna august.