Zahăr, drojdie, coloranţi şi apă = vin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zeci de tone de băutură contrafăcută! Cramă ilegală

Zahăr, drojdie, coloranţi şi apă = vin

Eveniment 07 Iunie 2014 / 00:00 9724 accesări

Apă, drojdie, zahăr, sare de lămâie, o găleată de coloranţi, sulfiţi pentru limpezire...! Acestea sunt ingredientele secrete folosite de membrii unei grupări pentru producerea a zeci de tone de vin contrafăcut. Băutura a ajuns, în primele luni ale acestui an, în magazine din opt judeţe. Produsul „miraculos”, făcut din orice altceva mai puţin struguri, era ambalat în bidoane de doi litri. Suspecţii botezaseră otrava „Bolta Rece“ şi „Carasa“. Pentru a-şi promova marfa, aceştia trecuseră pe etichete indicaţii geografice alese. Gruparea care încropise această cramă de succes în localitatea constănţeană Mihai Viteazu, într-o hală închiriată de la SC Vinvico SA, a fost încolţită de anchetatori joi după-amiază. La ora 14.00, când una dintre dubele suspecţilor şi-a făcut apariţia pentru a prelua un nou transport de vin, curtea a fost împânzită de mascaţi. Oamenii legii au prins în flagrant şapte persoane care produceau, ambalau şi etichetau bidoane cu vin contrafăcut şi au găsit 30.000 de litri de băutură. „Eu nu i-am văzut să aducă aici un strugure. Tot veneau cu saci cu zahăr şi drojdie, dar atât. În schimb, cereau tot timpul mai multă apă. Luau apă pe o parte, iar pe uşă scoteau bidoane cu vin“, a declarat unul dintre paznicii depozitului. Simultan cu acţiunea din Mihai Viteazu, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au efectuat, cu ajutorul a 200 de poliţişti, alte 43 de percheziţii în Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Dolj, Olt, Maramureş, Iaşi, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

MONITORIZARE Anchetatorii spun că în spatele acestei afaceri se află soţii Lucian şi Viruţa Pavel, cunoştinţe vechi ale poliţiştilor, Florin Corneanu şi Ionel Munteanu, toţi din Tulcea. Gruparea a intrat în atenţia oamenilor legii la începutul anului trecut, la scurt timp după ce, prin intermediul firmei Standard Wine SRL, a închiriat hala de la SC Vinvico SA. Poliţiştii au verificat atunci actele suspecţilor, însă, având în vedere că societatea era nou-înfiinţată, au fost nevoiţi să îi lase în pace. Oamenii legii au stat, însă, aproape. După ce, anul trecut, membrii reţelei şi-au dedicat timpul amenajării cramei şi izolării halei, până la cea mai mică crăpătură, pentru a nu le fi descoperită reţeta secretă, în 2014 aceştia au intrat în forţă pe piaţă.

PROBE În timpul percheziţiilor demarate joi după-amiază, anchetatorii au descoperit, pe lângă cantitatea impresionantă de vin, şi înscrisuri, o evidenţă contabilă extrem de strictă, etichete inscripţionate cu diferite mărci de vin, un autoturism şi o armă letală. Totodată, poliţiştii au stabilit că muncitorii găsiţi în cramă nu aveau contracte de muncă. Pentru ca peisajul infracţional să fie complet, gruparea se racordase ilegal şi la reţeaua electrică. Investigatorii au descoperit că, prin comercializarea vinului, suspecţii au prejudiciat bugetul de stat cu peste 50.000 lei. Cei patru afacerişti, Lucian şi Viruţa Pavel, Florin Corneanu şi Ionel Munteanu, au fost arestaţi preventiv, vineri, pentru o perioadă de 30 de zile, de judecătorii Tribunalului Constanţa, sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală. Oamenii legii au cerut efectuarea unor expertize, pentru a se stabili dacă vinul contrafăcut poate pune în pericol viaţa consumatorilor.

ANTECEDENTE Soţii Pavel mai sunt cercetaţi în câteva dosare penale pentru că au folosit mai multe instrumente de plată bancare fără acoperire. Din primele estimări făcute de ofiţerii de la Investigarea Fraudelor, prejudiciul total provocat în aceste cazuri s-ar ridica la peste un milion de lei. Totodată, inspectorii ANAF au găsit în Tulcea, la un punct de lucru al uneia dintre firmele celor doi soţi, 20.000 de litri de vin îmbuteliat, cel mai probabil produs la Mihai Viteazu.



12