Poate suna paradoxal, dar şeful serviciilor de sănătate publică din Amsterdam, unde este legal să consumi canabis, s-a pronunţat pentru o reglementare strictă a zahărului, relatează cotidianul britanic „The Telegraph“. „La fel ca alcoolul şi tutunul, zahărul este, de fapt, un drog. Guvernul are un rol important. Utilizarea zahărului trebuie descurajată, iar utilizatorii - avertizaţi asupra pericolelor la care se expun”, a recomandat Paul Van der Velpen, pe site-ul său, GGD (Geneeskundige en Gezondheidsdienst - n.r.). „Poate părea o exagerare, dar zahărul este cel mai periculos drog actual şi poate fi procurat cu uşurinţă de oriunde”, a insistat acesta. Responsabilul olandez a evocat studii care afirmă că zahărul, spre deosebire de grăsimi sau alte alimente, perturbă apetitul şi creează o dorinţă necontrolabilă de a continua consumul, efect folosit, acuză el, de industria alimentară pentru a creşte cererea. „Zahărul dă peste cap mecanismul apetitului. Cei care consumă zahăr vor tot mai mult, chiar dacă nu le mai este foame. Daţi-i cuiva ouă şi se va opri din mâncat. Daţi-i fursecuri şi va mânca într-una, chiar dacă îl doare stomacul”, a explicat Van der Velpen. „Zahărul este, de fapt, o formă de dependenţă. A renunţa la consumul de dulciuri este la fel de greu ca a renunţa la fumat. De aceea, dietele nu funcţionează decât temporar. Mai potrivită este terapia pentru adicţie”, a mai apreciat el. În opinia responsabilului olandez, trebuie impuse taxe pe zahăr şi stabilite limite legale privind cantitatea de zahăr care poate fi adăugată în alimentele procesate. Mai mult, ambalajele dulciurilor şi ale băuturilor îndulcite ar trebui să conţină avertismente similare celor de pe cutiile de ţigări, în sensul că „zahărul creează dependenţă şi este nociv pentru sănătate”. Numărul obezilor din Olanda s-a dublat în ultimele două decenii, iar în prezent, peste jumătate dintre olandezii adulţi şi unul din şapte copii sunt supraponderali, într-o ţară cunoscută, printre altele, pentru crochetele sale, notează „The Telegraph“.