Zahărul îmbătrâneşte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zahărul îmbătrâneşte

Monden 31 August 2011 / 00:00 629 accesări

ANIHILAREA OXIDANŢILOR Zahărul rafinat nu doar măreşte talia şi favorizează apariţia cariilor, ci accelerează şi procesul de îmbătrânire a organismului uman, după cum au demonstrat cercetări recente ale unei echipe de nutriţionişti şi dermatologi australieni. Consumul de zahăr duce la apariţia unor molecule extrem de nocive în organismul uman, cunoscute sub denumirea de produse de glicozilare avansată (AGE), ce afectează colagenul şi elastina. Antioxidanţii, care contribuie la menţinerea aspectului sănătos şi elastic al pielii, se diminuează considerabil în cazul unui consum excesiv de produse cu zahăr.

Mulţi oameni nici nu realizează cât zahăr consumă împreună cu pâinea, cerealele de la micul dejun, batoanele de musli, băuturile energizante sau iaurturile cu fructe. Prin urmare, reducerea consumului de zahăr prin revizuirea regimului alimentar va contribui la o ameliorare vizibilă a aspectului pielii. Totuşi, dacă ar fi de comparat factorii cei mai nocivi pentru starea pielii, pe primul loc ar trebui plasate razele solare şi nu zahărul. Referitor la zahăr, şi geneticienii australieni consideră că reducerea cantităţii de zahăr din consumul zilnic s-ar reflecta imediat la nivelul întregului organism, dar atenţionează doamnele să nu se aştepte la minuni: ridurile nu vor dispărea peste noapte dacă vor renunţa un timp la zahăr.

SUCURI DE EVITAT Adulţii care consumă prea mult zahăr prezintă riscuri mai mari de a dezvolta boli cardiovasculare, se arată într-un nou studiu al unei echipe de cercetători din California şi Japonia. Deşi există dovezi că oamenii care consumă zahăr sunt mai predispuşi la a avea boli cardiovasculare sau diabet, nu se ştia sigur dacă dietele cu un nivel ridicat de zahăr chiar conduc la aceste boli. Noile descoperiri demonstrează că riscurile de boli cardiovasculare sunt mai mari la indivizii care îşi iau 25% din calorii din fructoză sau sirop de porumb bogat în fructoză. Cercetătorii au examinat în acest studiu 48 de adulţi cu vârste între 18 şi 40 de ani. Aceştia au fost rugaţi să consume mai puţine sucuri ce conţin zahăr, timp de cinci săptămâni. Apoi, participanţii au fost împărţiţi în trei grupuri, fiecare dintre ei luându-şi 25% din raţia zilnică de calorii din fructoză, glucoză sau sirop de porumb bogat în fructoză. În doar două săptămâni, participanţii la studiu care au consumat fructoze şi sirop de porumb bogat în fructoză au prezentat un nivel crescut al colesterolului, trigliceridelor şi al proteinei apolipoprotein-B, ce duce la blocarea arterelor. Aceleaşi riscuri nu au crescut la voluntarii care au consumat glucoză.

Taguri articol


12