"Zambaccian", "Elodia" și "ICA", cele mai importante dosare soluționate în 2014

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

"Zambaccian", "Elodia" și "ICA", cele mai importante dosare soluționate în 2014

Eveniment 01 Ianuarie 2015 / 00:00 979 accesări

Cele mai importante dosare în care în anul 2014 s-au dispus sentințe definitive au fost "ICA", "Zambaccian" şi "Elodia", în care au fost trimiși în spatele gratiilor Dan Voiculescu, Adrian Năstase și Cristian Cioacă. Fostul premier Adrian Năstase a prrimit, în luna ianuarie, patru ani de închisoare cu executare în dosarul "Zambaccian", el fiind găsit vinovat că a primit mită mai multe obiecte aduse în România din China. Aceasta a fost a doua condamnare a lui Năstase, după cea din dosarul "Trofeul calităţii". Pe data de 22 august, Năstase a fost eliberat, după ce instanţa a constatat că acesta a ispășit o treime din pedeapsa finală (calculată în urma contopirii) de patru ani şi şase luni de închisoare.

Tot în ianuarie a fost condamnat definitiv fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, care a primit cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul". Fenechiu a fost acuzat de procurori că a vândut, prin firmele sale, transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei. În aceeaşi lună, instanţa supremă a condamnat definitiv alţi doi foşti miniştri, în dosarul Poşta Română. Astfel, fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, a primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a fost condamnat la trei ani şi şase luni, tot cu suspendare. Cei doi au fost acuzaţi de anchetatori că au fost părtaşi la trecerea frauduloasă a unui imobil aflat pe Calea Victoriei din patrimoniul Poştei Române în cel al unei firme private, producând astfel un prejudiciu de peste opt milioane de euro. Unul dintre cele mai mediatizate dosare din 2014 a fost cel al privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Verdictul a fost dat de Curtea de Apel Bucureşti, pe 8 august, după nouă ani în care dosarul a fost închis şi redeschis. Fondatorul PC a primit o pedeapsă de zece ani de închisoare, fostul director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi - opt ani, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş - şapte ani de închisoare.

DOSARUL "ELODIA", LA FINAL

Tot două condamnări definitive a avut, în 2014, şi George Copos, fost vicepremier, senator şi finanţator al echipei de fotbal Rapid Bucureşti. În primul dintre dosare, Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru că a făcut afaceri cu Loteria Română, în urma cărora a prejudiciat statul cu peste un milion de euro. În al doilea dosar, el a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de instanţă că s-a implicat în efectuarea de tranzacţii ilegale în cazul transferurilor unor fotbalişti către cluburi din străinătate. Alături de Copos, în speţa cunoscută ca Dosarul Transferurilor au fost trimişi după gratii alţi şapte oameni de fotbal: Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristi Borcea. Unul dintre cele mai mediatizate dosare din ultimii ani a fost celebrul "Elodia". În vară, polițistul Cristian Cioacă a fost condamnat la 15 ani și opt luni de închisoare, pentru uciderea soției sale - avocata Elodia Ghinescu. În lipsa cadavrului, probele criminaliştilor, prelevate din locuinţa Elodiei şi a lui Cristian Cioacă, i-au convins pe magistraţi că poliţistul este responsabil de uciderea avocatei şi tranşarea acesteia.



12