„Zâmbete din... Epoca de Aur” cu intrare liberă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Zâmbete din... Epoca de Aur” cu intrare liberă

Cultură 12 Noiembrie 2015 / 14:37 928 accesări

Constănțenii sunt invitați în această joi, de la ora 18.00, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”, pe a cărui scenă se va juca ultima reprezentație a spectacolului „Zâmbete din... Epoca de Aur”. Intrarea la eveniment este liberă, iar... zâmbetele sunt garantate.

Reprezentația din această seară încheie proiectul „Zâmbete din... Epoca de Aur: reinterpretări culturale actuale ale epocii comuniste”, realizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Spectacolul, o comedie amară, pusă în scenă de regizorul Liviu Manolache, după un scenariu al scriitoarei Loredana Dalian din Slobozia, a avut premiera tot la Teatrul „Căluțul de Mare”, pe 27 octombrie. Pe 6 noiembrie a fost prezentat la Medgidia, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Ioan N. Roman”, iar pe 11 noiembrie, „Zâmbetele din... Epoca de Aur” au ajuns la Tulcea, la Muzeul de Istorie, unde a fost vernisată și expoziția „Tinerețea în comunism”. Actorii sunt elevi și studenți din Constanța. Parteneri ai evenimentului sunt: Asociația Europeană Interaxe, Primăria Medgidia și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

MAI MULT DECÂT O LECȚIE DE ISTORIE Proiectul se adresează în special tinerilor care învață despre comunism la lecțiile de istorie, la școală, numai că la cursuri li se vorbește prea puțin despre viața de zi cu zi în comunism. De aceea, realizatorii proiectului doresc ca, dincolo de exponatele muzeale și datele istorice, elevii să încerce să intre puțin în atmosfera acelor ani, iar o piesă de teatru sprijină acest demers educativ.

„Se apropie sfârșitul de an! Printre alergăturile după cadourile de tot felul, în luna decembrie, inevitabil, se strecoară și discuțiile despre Revoluția Română, despre ce a fost, ce este și ce va fi. Unii sunt nostalgici! Înainte era mai bine! Alții sunt indiferenți, alții - mai fericiți. Discută mai ales cei în vârstă, pentru că tinerii au cu totul alte preocupări. Nu au cunoscut comunismul și nu știu multe lucruri despre el. Află câte ceva din povestirile celor care au trăit acele momente. E destul? Imaginea este suficient de clară? Informațiile sunt relevante? Totul era doar gri? Și totuși! Cum a fost în comunism? Oamenii aceia știau să zâmbească? Noi zicem că... Da!”, spun organizatorii.

Citește și:

„Zâmbete din... Epoca de Aur”



12