Zăpada ar putea perturba lansarea rachetei nord-coreene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din fericire

Zăpada ar putea perturba lansarea rachetei nord-coreene

Externe 08 Decembrie 2012 / 00:00 310 accesări

Zăpada ar putea întârzia pregătirile de lansare a rachetei nord-coreene, care este prevăzută în perioada 10-22 decembrie şi se află la originea unor tensiuni între Phenian şi comunitatea internaţională, a anunţat, vineri, Institutul americano-coreean de la Universitatea Johns Hopkins. Coreea de Nord a finalizat instalarea celor trei trepte ale rachetei de tip Unha-3 în poligon, dar pregătirile par mai lente decât s-a prevăzut, din cauza recentelor căderi de zăpadă, afirmă institutul, pe baza unor imagini prin satelit. ”Ţinând cont de faptul că este prima tentativă a Phenianului de a lansa pe timp de iarnă o rachetă cu rază lungă de acţiune, prezentată de Coreea de Nord ca o rachetă care va plasa pe orbită un satelit de observaţie terestră, condiţiile meteo ar putea fi un parametru nou”, a explicat Nick Hansen, expert în analiza imaginilor pentru site-ul 38 North. Imagini preluate la 4 decembrie prezintă urme de zăpadă căzută abundent cu o zi înainte, la centrul spaţial Sohae, sugerând o întrerupere provizorie a unor operaţiuni de asamblare. În plus, Hansen subliniază că fereastra de 12 zile anunţată de Phenian a fost mult mai mare decât cea rezervată lansării precedente din aprilie, care a eşuat. Fereastra de lansare anunţată de Phenian acoperă o perioadă tensionată din punct de vedere politic în regiune, unde vor avea loc alegeri legislative în Japonia (16 decembrie) şi alegeri prezidenţiale în Coreea de Sud (19 decembrie). Pe de altă parte, data de 17 decembrie va marca prima aniversare de la moartea liderului nord-coreean Kim Jong-Il, succedat de fiul său Kim Jong-Un. Japonia, dar şi SUA, Coreea de Sud, Rusia şi numeroase state occidentale acuză regimul nord-coreean că vrea să procedeze la un nou test de rachetă balistică, încălcând rezoluţii ONU.

DATORIA, ÎNAINTEA RACHETEI! Seulul a cerut Phenianului vineri să renunţe la distrugătorul program de rachete cu rază lungă de acţiune şi să-i ramburseze sutele de milioane de dolari încasate ca ajutor alimentar de către regimul comunist, în ultimii zece ani. Coreea de Sud a furnizat Coreei de Nord 2,6 milioane de tone de ajutoare, în perioada 2000-2007, în valoare de 720 de milioane de dolari americani. Ajutorul, rambursabil pe o perioadă de 20 de ani, a fost oferit în condiţii avantajoase, scadenţa iniţială fiind de 5,83 de milioane de dolari. Începând din iunie, datoria nu a mai fost rambursată, potrivit ministerului sud-coreean însărcinat cu afaceri privind cele două state coreene. Într-un raport publicat joi, acelaşi minister aprecia la 1,3 miliarde de dolari cheltuielile angajate în 2012 de Coreea de Nord pentru dezvoltarea rachetelor.

AMENINŢARE NIPONĂ Ministrul japonez al Apărării a ordonat, vineri, Forţelor de Autoapărare ale ţării să fie pregătite să distrugă racheta cu rază lungă de acţiune pe care Coreea de Nord urmează să o lanseze, în cazul în care aceasta va ameninţa teritoriul nipon. Japonia a pregătit rachete sol-aer de tip Patriot PAC 3 pe insula Okinawa şi a mobilizat trei distrugătoare echipate cu sisteme radar americane de tip Aegis şi rachete de interceptare SM-3. Ministrul Apărării, Satoshi Morimoto, a dat instrucţiunile necesare pentru ca racheta cu rază lungă de acţiune sau părţi din aceasta să fie distruse în cazul în care riscă să se prăbuşească pe teritoriul japonez.

MONITORIZARE AMERICANĂ SUA au mobilizat nave echipate cu capacităţi antirachetă balistică. Este vorba de două distrugătoare, USS Benfold şi USS Fitzgerald, care vor supraveghea orice eventuală lansare a unei rachete de către Coreea de Nord şi care vor oferi asigurări aliaţilor noştri din regiune, în cazul în care va avea loc o lansare, a precizat un oficial din cadrul Marinei americane, sub protecţia anonimatului. SUA au denunţat drept ”un act de mare provocare” lansarea anunţată de Phenian.



12