Zăpada de pe Kilimanjaro va dispărea în 20 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zăpada de pe Kilimanjaro va dispărea în 20 de ani

Monden 04 Noiembrie 2009 / 00:00 373 accesări

Stratul de nea de pe muntele Kilimanjaro ar putea dispărea în două decenii, din cauza încălzirii globale, schimbând pentru totdeauna unul dintre cele mai frumoase peisaje ale lumii. Peste 85% din gheaţa care acoperă cele trei vârfuri ale celui mai înalt masiv din Africa a dispărut în ultimii o sută de ani, iar restul se topeşte atât de rapid încât va dispărea complet până în 2030. Cercetătorii Universităţii Ohio au făcut aceste preziceri după ce au săpat gropi în stratul de gheaţă rămas pe muntele înalt de 5.895 de metri. Aceştia au descoperit că 85% din gheaţa care acoperea muntele în anul 1912 s-a topit până în 2000. De atunci, rata topirii a crescut şi încă un procent de 26% a dispărut până în prezent. Oamenii de ştiinţă pretind că motivul topirii gheţii este încălzirea globală şi lipsa ninsorii cauzată de schimbările climatice.

Studiul arată că gradul de topire din prezent este cel mai grav din ultimii 11.000 de ani. Experţii au avertizat că şi alţi gheţari de pe muntele Kenya şi munţii Rwenzori din Africa, precum şi Anzii din America de Sud şi Himalaya din Asia se confruntă cu aceeaşi problemă.

Paradoxal, cel mai nepoluant dintre continentele lumii este cel mai afectat de schimbările climatice provocate de poluare. Statele africane s-au retras de la Conferinţa ONU pentru Climă de la Barcelona, în semn de protest faţă de reticenţa ţărilor dezvoltate de a-şi limita mai drastic emisiile până în 2020. O parte din sesiunile de negocieri pe tema semnării unui acord post-Kyoto s-au amânat din cauza protestului condus de ţări ca Etiopia, Algeria şi Gambia. Acestea acuză statele bogate că nu fac destul pentru a combate efectele încălzirii globale, resimţite mai ales în ţările în curs de dezvoltare. Statele africane sunt cele mai afectate de inundaţii, secete, valuri de căldură şi de nivelul în creştere al apelor. Până acum, statele dezvoltate acceptă să îşi reducă emisiile cu 11 până la 15 procente faţă de nivelul înregistrat în anul 1990, până în 2020. Specialiştii susţin că doar un procent de 40% ar reduce efectele catastrofale ale schimbărilor climatice asupra planetei.



12