Zăpada nu a surprins autoritățile, dar nici nu le-a mișcat...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comandamentul pentru Situații de Urgență, un dezastru

Zăpada nu a surprins autoritățile, dar nici nu le-a mișcat...

Administrație 09 Ianuarie 2017 / 09:30 2224 accesări

Ninsorile şi viscolul puternic care s-au abătut asupra judeţului Constanţa în ultimele zile au lăsat impresia că Dobrogea a intrat într-o nouă eră glaciară. Toate drumurile blocate cu nămeţi, care au atins pe alocuri chiar şi patru metri, zeci de sate şi cătune izolate, alte zeci de localităţi nu au curent electric şi apă şi sute de oameni care au fost salvaţi din nămeţi în ultima clipă de autorităţi - este doar scurtă descriere a peisajului glaciar care a predominat în județ în ultimele zile. În tot acest peisaj, unii dintre cei care ar fi trebuit să se asigure că populația nu va fi afectată prea mult de acest viscol au dovedit încă o dată că sunt depășiți total de situație. Pentru vă arăta cât de ineficiente au fost unele autorități, vă spunem că forul care ar fi trebuit să gestioneze situația, Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), a scăpat total lucrurile de sub control. S-a acționat haotic, fiecare a încercat să rezolve probleme după cum l-a tăiat capul și nimeni nu și-a asumat oficial misiunea de a coordona lucrurile. Cel mai bun exemplu al haosului a fost că prima ședință a acestui Comandament a fost abia după mai bine de 36 de ore de la declanșarea viscolului.

DIRECŢIA REGIONALĂ DE DRUMURI ŞI PREFECTURA, OILE NEGRE

Cei arătaţi cu degetul pentru proasta gestionare a lucrurilor au fost prefectul Adrian Nicolaescu şi directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, Marin Dima. Primul a fost acuzat că a pierdut situaţia de sub control şi că nu a ştiut să coordoneze acţiunile de deszăpezire, iar şeful DRDP a fost acuzat că a fost absent în aceste zile, în timp ce reprezentanții instituției fie au lipsit din peisaj, fie au mințit opinia publică. De altfel, pentru proasta gestionare a acestor lucruri, reprezentanții Consiliului Județean Constanța au solicitat atât prefectului, cât și directorului DRDP să demisioneze din funcţii. Principala reclamație la adresa Prefecturii este legată de faptul că a lăsat fiecare instituție implicată în intervențiile pentru limitarea efectelor viscolului să își facă treaba necoordonat cu celelalte. Chiar dacă fiecare și-a făcut treaba (sau poate nu) pe parcela lui, numărul mare de localități izolate, numărul uriaș de constănțeni care încă nu au apă și căldură au lăsat să se subînțeleagă faptul că județul nu este condus. Pentru a face face față situației, președintele CJC a cerut suport de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care a trimis la Constanța șase freze din alte județe. Frezele au ajuns în Constanța duminică și au fost folosite în special la deszăpezirea drumurilor naționale.

ENEL, ETERNA POVESTE A INCOMPETENȚEI

Ca de fiecare dată când se produce vreo calamitate naturală, evident, oamenii se gândesc cu groază că societatea de furnizare a energiei electrice, Enel, îi va lăsa fără curent. Temerile lor sunt perfect întemeiate, în condițiile în care, și de această dată, mii de oameni au fost nevoiți să stea fără curent electric chiar și 70 de ore. În cazul altora, curentul nu revenise nici măcar până duminică seara. De altfel, Enel a făcut obiectul unui scandal monstru la Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Conducerea Consiliului Judeţean Constanţa le-a reproşat, duminică, celor de la Enel că au mințit populaţia atunci când au spus că intervin pentru remedierea avariilor. Preşedintele Consiliului, Horia Ţuţuianu, a întrebat reprezentanţii Enel dacă au echipă să intervină și să repare avariile, iar aceştia au răspuns că DA! Lucrurile nu s-au arătat a fi tocmai aşa, pentru că, potrivit reprezentanţilor CJC, aproximativ 20 de localităţi din judeţul Constanţa au rămas şi fără apă caldă tocmai din cauza avariilor Enel. „Vreau curent până la ora 24.00“, a spus Țuțuianu. Răspunsul reprezentanţilor Enel a fost următorul: "Nu se poate face nimic. Nu se poate, nu avem cum să ajungem în câmp la stâlpi". Ţuţuianu a replicat: "Aveţi utilaje de la noi. Nu se poate. Nu aveţi oameni". Minciunile celor de la Enel au fost sesizate și de unii dintre locuitorii județului, care stau încă de vineri dimineață fără curent. „Suntem bătaia de joc a Enel. Ne tot spun de sâmbătă întruna că se rezolvă situația“, a spus o femeie din Castelu. De altfel, Enel este acea societate care la fiecare vânt mai sănătos ne anunță că are nevoie de ajutor să ajungă la intervenții. Întrebarea principală este: de ce pică peste jumătate din rețele? De ce nu pică sporadic curentul într-un oraș, o comună-două și primim vești de genul cartiere întregi din Constanța nu au curent de 8 - 10 ore, 90 de localități din județ nu mai au energie, cum a fost în prima zi a codului de viscol și ninsori? Nu cumva Enel are mari probleme cu infrastructura pe care uită să o modernizeze (și pe teren, nu doar pe hârtie)? Cine îi ia la întrebări pe acești domni? Nimeni.



12