Zavaidoc şi Jean Moscopol, celebraţi de Tudor Gheorghe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Cavalerii felinarelor târzii”

Zavaidoc şi Jean Moscopol, celebraţi de Tudor Gheorghe

Cultură 30 Octombrie 2010 / 00:00 859 accesări

Maestrul Tudor Gheorghe îi întâmpină pe constănţeni, în această duminică, de la ora 19.00, cu un nou eveniment cultural-muzical, cu parfum de epocă. În sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, publicul de la malul mării va redescoperi farmecul interbelic al Micului Paris, animat de melodii celebre, lansate de doi „cavaleri ai felinarelor târzii”, Zavaidoc şi Jean Moscopol. Concertul, o adevărată lecţie de istorie de un lirism tulburător, va fi susţinut cu casa închisă. Maestrul Tudor Gheorghe va fi acompaniat de orchestra „Arkadia”, la pupitrul căreia se va afla dirijorul şi orchestratorul Marius Hristescu, „vioara întâi” fiind Dan Bozgan.

Fiu al unui apreciat violonist şi ţambalagiu, Zavaidoc, pe numele adevărat Marin Teodorescu, a fost apreciat pentru talentul şi virtuozitatea sa artistică chiar de George Enescu alături de care a susţinut, în timpul Primului Război Mondial, spectacole muzicale menite să ridice moralul soldaţilor şi ofiţerilor români. Celălalt „cavaler” al perioadei interbelice, Jean Moscopol, s-a remarcat în peisajul muzical interbelic prin romanţe şi muzică de „pahar”. Aflat în exil, în America, din cauza nesupunerii faţă de regimul comunist, Moscopol a început să cânte şi să promoveze melodii anti-regim şi anti-Republica Populară Română. Aceste piese, lansate pe undele postului de radio „Vocea Americii”, se vor regăsi şi în cadrul concertului „Cavalerii felinarelor târzii”, care va fi prezentat în această, duminică, la Constanţa, cu casa închisă.

Spectacolul „Cavalerii felinarelor târzii” face parte din programul de revalorificare a perioadei muzicale interbelice ai cărei reprezentanţi, Zavaidoc şi Jean Moscopol, au făcut cinste muzicii autohtone.

Taguri articol


12