Zbor inaugural al primului avion de luptă chinez invizibil pe radar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zbor inaugural al primului avion de luptă chinez invizibil pe radar

Externe 12 Ianuarie 2011 / 00:00 400 accesări

Un avion de luptă chinez prezentat ca primul bombardier invizibil pe radar a efectuat un zbor inaugural, confirmând, astfel, progresele rapide înregistrate în proiectarea sa, potrivit fotografiilor publicate ieri de presa oficială. Acest zbor inaugural al avionului J-20 a avut loc în timp ce secretarul american al Apărării, Robert Gates, se afla la Beijing, pentru a încerca să îmbunătăţească relaţiile militare dintre cele două puteri. Avionul a efectuat un zbor de 15 minute, după care a aterizat fără probleme. “Dezvoltarea de către China a armelor şi materialului său militar se fondează numai pe necesitatea de a se apăra, de a-şi păstra securitatea naţională, suveranitatea şi integritatea teritorială. Acest lucru nu vizează nicio ţară sau ţintă în mod special”, a declarat Hong Lei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

SUA sunt, în prezent, singura ţară din lume care are un bombardier invizibil pe radare funcţional. “Producerea unui prototip care să aibă capacitatea de a fi invizibil pe radar şi de a se integra într-un mediu de luptă va dura”, a declarat, ieri, viceamiralul David Dorsett, directorul de informaţii al marinei americane, afirmând că vor fi necesari mai mulţi ani. În ceea ce priveşte avionul J-20, Gates a apreciat că “chinezii sunt probabil într-un stadiu mai avansat decât au avertizat serviciile de informaţii americane”. Armata chineză a efectuat primul zbor al avionului militar invizibil pe radare fără a-l informa pe preşedintele Hu Jintao, afirmă un oficial american de rang înalt. “Este clar că niciunul dintre civilii din sală nu fusese informat în legătură cu zborul inaugural al avionului militar”, a declarat oficialul american, referindu-se la întrevederea între şeful statului chinez şi secretarul american al Apărării, Robert Gates.

În ciuda evoluţiei pline de succes din domeniul militar, China a continuat să încalce obiectivele pe care şi le stabilise în domeniul drepturilor omului, după cum relevă un raport publicat ieri de organizaţia Human Rights Watch (HRW). “China a condamnat dizidenţi la pedepse lungi cu închisoarea, pe baza unor acuzaţii false de subversiune sau violare a secretelor de stat, a restricţionat libertatea mass-media şi a exercitat un control strict asupra avocaţilor, apărătorilor drepturilor omului şi a ONG-urilor”, scrie raportul. În plus, Beijingul i-a controlat suplimentar pe tibetani şi uiguri, din ce în ce mai multe persoane dispărând sau fiind arestate arbitrar, deţinute în secret în aşa-numitele închisori negre sau ilegale, detaliază acelaşi raport. Guvernul chinez respinge, în general, criticile occidentale, dezminţind afirmaţiile conform cărora drepturile fundamentale ale cetăţenilor săi nu ar fi respectate şi susţinând că, graţie politicii sale, milioane de persoane au ieşit din sărăcie în ultimii 30 de ani. HRW a adăugat că, în China, tortura este o practică des întâlnită şi a criticat refuzul Beijingului de a face public numărul persoanelor executate anul trecut. Potrivit observatorilor, China aplică pedeapsa cu moartea mai des decât toate statele care nu au abolit încă această pedeapsă la un loc.

Taguri articol


12