Zboruri SUA de recunoaştere deasupra Siriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zboruri SUA de recunoaştere deasupra Siriei

Externe 27 August 2014 / 00:00 484 accesări

SUA au început zboruri de recunoaştere deasupra Siriei, după ce preşedintele Barack Obama a autorizat astfel de misiuni, care deschid calea unor raiduri aeriene împotriva poziţiilor combatanţilor sunniţi din această ţară. Preşedintele SUA nu a aprobat încă raiduri aeriene în Siria, însă, potrivit unor surse citate de AP, au fost autorizate zboruri de recunoaştere, primul pas înaintea bombardamentelor. Doi oficiali americani au declarat luni, sub protecţia anonimatului, că administraţia Obama a aprobat zborurile de recunoaştere, iar un alt oficial a confirmat că acestea au început deja.

Administraţia Obama analizează, de circa o săptămână, posibilitatea efectuării unor raiduri aeriene şi a trimiterii forţelor speciale în Siria, pentru a distruge poziţiile grupului terorist sunnit Stat Islamic. Obama s-a opus mult timp iniţiativelor de implicare în războiul civil din Siria, dar, potrivit unor surse oficiale, criza siriană a fost plasată într-un nou context, ca urmare a progreselor înregistrate de miliţiile sunnite şi după decapitarea jurnalistului american James Foley. Printre opţiunile analizate de administraţia Obama se numără intensificarea misiunilor americane de antrenare a forţelor opoziţiei moderate din Siria, dar şi trimiterea unor forţe aliate, cel mai probabil a miliţiilor siriene kurde. Însă, potrivit ”The New York Times”, este examinată şi opţiunea unor raiduri aeriene americane şi chiar a trimiterii unor unităţi speciale pe teritoriul Siriei. O posibilitate ar fi trimiterea de drone care să îi elimine pe liderii grupului terorist sunnit, după un model aplicat deja în Irak, Yemen, Somalia şi Pakistan.

Grupul terorist Stat Islamic a ocupat, în ultimele luni, regiuni din nord-estul Siriei şi din nord-vestul Irakului, proclamând un califat islamic. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei moderate şi grupuri teroriste sunnite. Bilanţul conflictului este de peste 191.000 de morţi.

OBAMA, CRITICAT Apropiaţii lui James Foley l-au criticat pe preşedintele SUA pentru că a apărut jucând golf şi râzând, imediat după ce vorbise despre decapitarea jurnalistului american de terorişti sunniţi, relatează Fox News. Obama a fost fotografiat jucând golf la reşedinţa sa de vară de pe insula Martha's Vineyard (Massachusetts), imediat după ce se adresase naţiunii americane ca reacţie la decapitarea în Irak a lui James Foley. Matthew VanDyke, un jurnalist care era prieten cu James Foley, a declarat că ”imaginile cu Barack Obama jucând golf şi râzând provoacă iritare, mai ales că preşedintele se relaxa, în timp ce părinţii corespondentului de presă decapitat organizau o conferinţă de presă pe tema decesului fiului lor”. Michael Foley, fratele lui James Foley, a apreciat gestul preşedintelui Obama de a suna familia pentru a transmite condoleanţe, dar a exprimat dezamăgire că liderul de la Casa Albă a mers să joace golf imediat după conferinţa de presă.

Taguri articol


12