Zece ani de la declanşarea războiului din Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zece ani de la declanşarea războiului din Afganistan

Externe 10 Octombrie 2011 / 00:00 473 accesări

PRINCIPALA PRIORITATE Misiunea din Afganistan rămâne principala prioritate a NATO. Comisia pentru apărare şi securitate din cadrul Adunării Parlamentare a NATO a adoptat ieri, la Bucureşti, raportul „Tranziţie în Afganistan: Evaluarea efortului de securitate”, întocmit de raportorul Sven Mikser din Estonia. Premisele raportului pleacă de la Declaraţia elaborată la Summit-ul NATO de la Lisabona din luna noiembrie 2010, în care se menţionează că misiunea ISAF din Afganistan rămâne principala prioritate a Alianţei şi că „securitatea Afganistanului este legată în mod direct de securitatea noastră”.

În raport se remarcă faptul că, în urma uciderii liderului Al Qaida, Osama ben Laden, statele participante cu trupe la misiunea din Afganistan intenţionează să grăbească retragerea acestora. Atrage atenţia asupra deteriorării securităţii pe teritoriul ţării, atacurile insurgenţilor afgani în perioada ianuarie - martie 2011 crescând cu 51%, progresele înregistrate de trupele NATO fiind reale, dar fragile, prentru că miliţiile Taliban controlează în continuare anumite zone. În plus, aceste atacuri ţintesc tot mai mult oficiali afgani de rang înalt şi ţinte nemilitare cum ar fi hoteluri sau spitale. Se subliniază totodată importanţa aşa-zisei strategii COIN (contra-insurgenţă), care vizează separarea luptătorilor Taliban flexibili de cei din nucleul dur. Însă, până în prezent nu s-au înregistrat progrese semnificative în încercarea de a demara negocieri cu insurgenţii, se menţionează în document.

O altă problemă importantă sesizată în raport este producţia şi traficul cu narcotice, care se află în continuare la niveluri ridicate, deşi este în scădere. Obiectivele strategiei ISAF la acest capitol sunt reducerea sprijinului pe care insurgenţii îl primesc de la producătorii de narcotice şi combaterea interacţiunii producători - corupţie - insurgenţi. Documentul atrage atenţia şi asupra riscului diminuării sprijinului populaţiei locale pentru prezenţa NATO, lucru amplificat şi de incidentele soldate cu victime în rândul civililor sau de situaţii cum a fost arderea Coranului de către un pastor american, în această primăvară. Acestea fiind exploatate în scopuri propagandistice.

PROTESTE În întreaga lume, dar cu precădere în SUA şi în Marea Britanie, împlinirea a zece ani de la declanşarea războiului din Afganistan a generat manifestaţii de protest. Peste Ocean, autorităţile au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de protestatari care a încercat, sâmbătă, să intre în Muzeul Naţional al Spaţiului din Washington, ceea ce a determinat închiderea instituţiei cu două ore mai devreme. O persoană a fost arestată, a declarat o purtătoare de cuvânt a Smithsonian, instituţia care administrează mai multe muzee din Washington. Aceasta a estimat că între 100 şi 200 de persoane au încercat să intre în muzeu. Protestatarii demonstrau împotriva participării SUA în războiul din Afganistan. Aceştia se adunaseră iniţial la locul unde se desfăşura o altă acţiune de protest, cea a mişcării Ocupaţi Wall Street, în Piaţa Libertăţii din capitala americană. Mişcarea, care a început la New York în urmă cu trei săptămâni, s-a răspândit în mai multe oraşe americane, protestând faţă de sectorul financiar şi neajunsurile sociale ale ţării.

Demonstranţii de la Washington au scandat „Ocupaţi Wall Street, Ocupaţi H Street, Ocupaţi totul şi nu mai daţi nimic înapoi”. Mai mulţi protestatari s-au îndreptat atunci către muzeu, escortaţi de poliţie. Unii au început să intre în muzeu pentru a demonstra împotriva dronelor militare folosite în timpul războiului din Afganistan şi expuse acolo. Un protestatar a împins într-un perete un gardian, determinându-i pe ceilalţi paznici să folosească spray-uri lacrimogene pentru a-i forţa pe demonstranţi să iasă afară. Muzeul a fost închis cu două ore mai înainte decât era prevăzut.

În Marea Britanie, fondatorul WikiLeaks, controversatul Julian Assange, ale cărui apariţii publice sunt rare, a participat sâmbătă, la Londra, la protestul faţă de războiul din Afganistan, care a vrut să marcheze cei zece ani de când SUA şi Marea Britanie şi-au început ofensiva împotriva regimului Taliban. Organizatorii, Coaliţia Stop The War, afirmă că 5.000 de oameni au participat la protestul din Piaţa Trafalgar. Protestatarii au rostit discursuri şi au proiectat scurte documentare pe un ecran uriaş aşezat sub Columna lui Nelson, după care s-au îndreptat spre Downing Street, reşedinţa oficială a premierului britanic. Poliţia, a cărei prezenţă a fost masivă, a supravegheat mitingul de la distanţă. Evenimentul a fost animat de Jemina Khan, fosta soţie a jucătorului pakistanez de crichet Imran Kahn, cunoscută militantă pentru drepturile omului. La rândul său, Julian Assange, a luat cuvântul şi i-a comparat pe lideri, pe soldaţi, dar şi pe jurnalişti cu criminalii de război. În opinia sa, jurnaliştii se fac vinovaţi de transmiterea „minciunilor” liderilor către public. Julian Assange, al cărui site a publicat sute de mii de telegrame diplomatice secrete ale Departamentului de Stat, este câştigătorul premiului pentru jurnalism Martha Gelhorn, acordat în luna iunie.



12