Gruparea islamistă somaleză Al-Shabaab, afilială reţelei teroriste al-Qaida, a comunicat că oferă o recompensă de zece cămile, pentru informaţii care ar duce la capturarea şi eliminarea preşedintelui SUA, Barack Obama şi două cămile pentru secretarul de Stat american, Hillary Clinton. Gruparea somaleză a făcut acest anunţ în contextul în care SUA oferă milioane de dolari pentru informaţii despre şapte membri ai ierarhiei Al-Shabaab. Într-o înregistrare audio postată pe site-uri islamiste, Fuad Mohamed Khalaf, considerat de serviciile secrete ca fiind finanţatorul Al-Shabaab şi pentru capturarea căruia există o recompensă de cinci milioane de dolari, a declarat: ”Oricine oferă informaţii care să ducă la localizarea şi capturarea necredinciosului Barack Obama şi a soţiei lui Bill Clinton, o femeie cu numele Hillary Clinton, va primi o recompensă. Este vorba de zece cămile pentru Barack Obama şi de două cămile pentru Hillary Clinton”. Gruparea Harakat al-Shabaab al-Mujahideen (HSM - Mişcarea Tinerilor Mujahedini) - cunoscută în presă sub denumirea Al-Shabaab - este foarte activă în regiuni din sudul Somaliei şi este afiliată reţelei teroriste al-Qaida.
AL-QAIDA INACTIVĂ Ayman Al-Zawahiri pare să fi rămas singurul lider important în ierarhia al-Qaida, reţeaua teroristă riscând să devină inactivă, în curând, după eliminarea a numeroşi lideri importanţi, în operaţiuni americane. Serviciile secrete americane au confirmat, recent, eliminarea lui Abu Yahya al-Libi, numărul doi în ierarhia al-Qaida, ucis într-un raid aerian american în regiuni tribale din Pakistan. În primăvara anului trecut, unităţi speciale americane au reuşit să îl asasineze pe liderul fondator al reţelei teroriste, Osama bin Laden. Potrivit unui raport al New American Foundation, în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama, agenţii CIA au reuşit să elimine 15 membri importanţi ai ierarhiei al-Qaida. Fosta administraţie Bush autorizase raiduri aeriene soldate cu moartea a 16 lideri al-Qaida din Pakistan. Conform experţilor americani în combaterea terorismului, rezultatul este că, în prezent, singurul lider important al organizaţiei teroriste a rămas Ayman al-Zawahiri, chirurgul de origine egipteană care a preluat conducerea al-Qaida după eliminarea lui bin Laden. În acest context, reţeaua teroristă considerată responsabilă de organizarea şi comiterea atentatelor din 11 septembrie 2001 în SUA riscă să devină inactivă, mai ales că moartea lui Osama bin Laden a condus la blocarea a numeroase surse de finanţare.
SCURGERI DE INFORMAŢII Procurorul general al SUA, Eric Holder, a decis iniţierea unei investigaţii în cazuri de scurgeri de informaţii care implică Preşedinţia SUA. Eric Holder a decis numirea a doi procurori care se vor ocupa de această anchetă, argumentând că recentele scurgeri de informaţii - despre atacuri cibernetice contra Iranului şi despre dejucarea unui complot terorist în Yemen - riscă să compromită securitatea SUA. Luna trecută, presa americană a dezvăluit că un agent dublu britanic a reuşit să se infiltreze în celulele al-Qaida din Yemen şi să împiedice comiterea unui atentat. De asemenea, în presă au apărut detalii despre modul în care preşedintele Obama aprobă, personal, fiecare raid aerian împotriva teroriştilor din Pakistan. Opoziţia republicană a sugerat că Preşedinţia SUA a dezvăluit intenţionat informaţiile, pentru îmbunătăţirea imaginii lui Obama, înaintea prezidenţialelor din noiembrie.