Zece cazuri de înec într-o singură zi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
"De 20 de ani nu am mai avut o zi ca aceasta!"

Zece cazuri de înec într-o singură zi!

Eveniment 19 August 2014 / 00:00 5278 accesări

Marea a făcut, ieri, nu mai puțin de zece victime în rândul turiștilor care s-au aventurat în larg, deși steagul roșu, care interzice scăldatul, a fost arborat de salvamari de la primele ore ale dimineții... Doi bărbați și-au pierdut viața, iar un altul era căutat, încă, aseară, după ce a intrat în apă și nu s-a mai întors la mal. Alte șapte persoane au fost transportate, în stare gravă, la spital. Primul caz a fost înregistrat la Mangalia, acolo unde un copil a fost scos din marea agitată, în ultima clipă, de salvamari. Ziua de coșmar abia începea... Un bărbat de 49 de ani, din Vaslui, a murit după ce s-a aventurat în apa mării, în zona „Capul Turcului“, între Eforie Sud și Tuzla. Victima venise la mare împreună cu familia, în urmă cu doar câteva zile, iar ieri dimineață se afla pe plaja neamenajată, alături de fiica sa. Anchetatorii spun că bărbatul a intrat în apă și a început să înoate spre larg. Câteva minute mai târziu, a dispărut. Mai mulți turiști și localnici au început să-l caute. Trupul neînsuflețit al turistului a fost găsit la câteva zeci de metri de mal. După primirea apelului prin linia unică 112, un echipaj SMURD a ajuns, în scurt timp, în zonă. Medicii au încercat, timp de aproape o oră, să-l resusciteze pe bărbat. Din nefericire, eforturile lor s-au dovedit zadarnice... Tragedia a avut loc în jurul orei 12.00. La scurt timp, un echipaj SMURD a fost trimis în localitatea 2 Mai pentru a salva un alt bărbat înecat. Victima a fost transportată, în stare critică, la Spitalul Municipal Mangalia. Din păcate, a murit câteva ore mai târziu...

SALVAT CU ELICOPTERUL Au urmat alte două situații-limită în stațiunea Eforie Nord. Victimele, un băiat și o fată, au fost scoase din valuri și transportate cu ambulanțele la spital. Cadrele medicale spun că cei doi se află în afara oricărui pericol. Seria de incidente avea să continue în stațiunea Neptun, în zona vilei de protocol a președintelui. Un bărbat de 50 de ani a dispărut la scurt timp după ce a intrat în mare pentru a face o baie. După câteva ceasuri de căutări, în jurul orei 19.00, pompierii și salvamarii, ajutați din aer de elicopterul SMURD, nu reușiseră să dea de urma victimei. Tot în sudul litoralului, mai exact în stațiunea Saturn, au avut loc și următoarele cazuri de înec.

"OAMENII SUNT INCONȘTIENȚI! NU MAI GĂSIM METODE PRIN CARE SĂ NE PUTEM FACE ÎNȚELEȘI“

Este vorba despre patru persoane care au fost aduse la mal de salvatori, după ce au ajuns în larg și nu s-au mai putut întoarce. Trei dintre victime au fost duse la spitalul din Mangalia, în vreme ce un tânăr, de 33 de ani, a fost transportat cu elicopterul SMURD la Constanța. Acesta venise pe litoral împreună cu soția și copilul. „Am găsit un tânăr în stop cardiorespirator. Am obținut puls după 20 de minute. L-am transportat la Constanța, dar, din păcate, pacientul este în continuare în stare gravă“, a declarat dr. Mihaela Radu, medic SMURD.

NU VĂ RISCAȚI VIEȚILE! Autoritățile spun că de 20 de ani nu s-au mai înregistrat atât de multe cazuri de înec în sudul litoralului, într-o singură zi. "De 20 de ani nu am mai întâlnit o asemenea zi. Am avut aproape 20 de salvați numai în sectorul nostru, Mangalia-Olimp. Steagul roșu a fost arborat de la prima oră. Din păcate, nu ne mai putem înțelege cu turiștii. Au ajuns să ne certe că le solicităm să nu intre în apă, deși le explicăm că steagul roșu este arborat. Nu citesc panourile de informare, nu sunt interesați să-și protejeze viețile! Am văzut un bărbat care era în valuri cu doi copii în brațe, unul avea un an, iar celălalt - în jur de trei ani. Oamenii sunt inconștienți! Nu mai găsim metode prin care să ne putem face înțeleși“, a declarat, pentru "Telegraf", Vasile Drăgan, preşedintele Asociaţiei Operatorilor de Plaje din sudul litoralului.

LECŢII DE PRIM AJUTOR În cadrul campaniei „Vreau să previn!”, pompierii constănțeni, împreună cu Asociaţia Operatorilor de Plajă Litoral, au derulat un program în care au fost angrenați aproape 200 de turişti, localnici şi salvamari. Pompierii militari şi paramedicii au distribuit flyere şi broşuri informative, pentru o vacanţă în siguranţă. Un accent deosebit a fost pus pe tehnicile şi procedeele de acordare a primului ajutor în caz de urgenţă medicală, prezentările având un format interactiv. Mai exact, un instructor SMURD a ţinut un curs de prim ajutor de bază cu 15 salvamari ai Asociaţiei Operatorilor de Plajă Litoral, iar antrenamentul acestora a atras şi turişti, care au vrut să înveţe manevrele şi tehnicile adecvate suportului vital de bază.

Iată ce simbolizează steagurile arborate la foișoarele salvamarilor:

STEAG ROȘU CU GALBEN - salvamarul este prezent, scăldatul este permis;

STEAG GALBEN - marea este agitată, scăldatul este permis doar înotătorilor experimentați

STEAG ROȘU - scăldatul este interzis.



12