Zece poliţişti kosovari au fost răniţi luni, cînd un grup de circa 150 de veterani din armata sîrbă a atacat poliţia, la frontiera dintre Kosovo şi Serbia, pentru a protesta faţă de independenţa fostei provincii sîrbe. Poliţiştii au fost răniţi cu pietre, sticle şi bucăţi de metal aruncate de veteranii sîrbi, a anunţat poliţia într-un comunicat, adăugînd că forţele de ordine kosovare au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea foarte agresivă. Membri ai forţei NATO din Kosovo, KFOR, s-au desfăşurat în apropierea frontierei, pentru a descuraja acţiunile manifestanţilor, a declarat un purtător de cuvînt al poliţiei, precizînd că incidentul s-a petrecut la postul de frontieră Mutivode, la 35 de kilometri nord-est de capitala Priştina.
Ieri, o demonstraţie paşnică a fost organizată la Mitrovica, unde mii de sîrbi s-au adunat, pentru a opta zi, să protesteze faţă de proclamarea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo. Ca de obicei, manifestanţii au mărşăluit pe bulevardul care duce spre podul ce separă partea sîrbă a oraşului de cea albaneză. Sute de poliţişti ONU sînt mobilizaţi în zonă pentru a preveni orice incident nedorit.
Pe de altă parte, se relatează că misiunea ONU în Kosovo a respins solicitarea ministrului sîrb pentru Kosovo din Cabinetul de la Belgrad, Slobodan Samaradzici, care dorea să viziteze ieri provincia Kosovo. Motivul invocat: ”îngrijorări legate de securitatea publică”. Samardzici declarase sîmbătă că SUA sînt vinovate pentru atacurile de săptămîna aceasta asupra ambasadelor străine de la Belgrad, pentru că au încurajat independenţa Kosovo. UE va prelua controlul asupra Kosovo de la ONU, care a administrat teritoriul din 1999, după intervenţia NATO destinată să pună capăt epurării etnice a albanezilor. Sîrbii au respins misiunea UE, spunînd că echivalează cu o forţă de ocupaţie.
Rusia reiterează sprijinul pentru integritatea teritorială a Serbiei
Dmitri Medvedev, favorit în alegerile prezidenţiale din Rusia, le-a transmis, luni, liderilor sîrbi că Moscova nu îşi va schimba poziţia faţă de suveranitatea Serbiei asupra provinciei Kosovo. ”Serbia este un stat unitar, cu jurisdicţie asupra întregului teritoriu. Rămînem la această poziţie”, a spus Medvedev, care s-a întîlnit, la Belgrad, cu preşedintele pro-occidental, Boris Tadici şi cu premierul naţionalist, Vojislav Kostuniţa. Rusia a condamnat secesiunea provinciei Kosovo, acuzînd SUA şi numeroase state europene de încălcarea legislaţiei internaţionale, prin recunoaşterea independenţei. Reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a renunţat, duminică, la ameninţările lansate vineri, potrivit cărora Moscova va recurge la forţă, dacă NATO sau UE provoacă ONU privind Kosovo.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat luni că vrea să utilizeze la maximum cooperarea cu Serbia în cadrul Parteneriatului pentru Pace, ”pentru a o ajuta să îşi depăşească frustrarea după proclamarea independenţei Kosovo”. Jaap de Hoop Scheffer nu a furnizat totuşi niciun exemplu concret cu privire la ceea ce NATO ar putea adăuga actualei sale cooperări cu Serbia. El a subliniat că toate relaţiile dintre NATO şi Balcani se vor afla în centrul discuţiilor din cadrul summit-ului NATO de la începutul lui aprilie, de la Bucureşti. Trei ţări din regiune, Albania, Croaţia şi Macedonia speră să primească invitaţii de aderare la NATO, cu această ocazie.