Mii de produse contrafăcute, pantofi şi tricouri inscripţionate cu mărci internaţionale, care conform preţurilor de catalog valorau peste 600.000 de euro, au fost distruse de autorităţi, joi, la fabrica “Lafarge” din Medgidia. Acţiunea de distrugere a bunurilor contrafăcute a făcut parte din cadrul Conferinţei Internaţionale pentru Combaterea Contrafacerilor, desfăşurată, timp de două zile, la Constanţa. Marfa distrusă făcea parte din produsele sechestrate şi confiscate de Vama Constanţa în decursul anului 2006, în baza legii privind protecţia proprietăţii intelectuale. Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale a Vămilor, mărfurile contrafăcute au ajuns în Portul Constanţa într-un container sosit la comandă, astfel încît destinatarul nu a putut fi identificat. Produsele contrafăcute, descoperite în container, au fost distruse în prezenţa reprezentanţilor firmelor a căror marcă era copiată.
Preşedintele Asociaţiei Române Anti-Contrafacere, Gabriel Turcu, a declarat că este încurajatoare constatarea că volumul de produse contrafăcute în România scade, însă atît statul, cît şi firmele ale căror mărci au fost copiate, sînt încă prejudiciate în fiecare an cu zeci de milioane de euro. Numai prin Portul Constanţa sînt descoperite, anual, cîteva sute de containere cu mărfuri contrafăcute, însă multe altele reuşesc să scape controalelor vamale, produsele ajungînd pe piaţă. El a explicat şi de ce mărfurile confiscate nu pot fi oferite sinistraţilor sau persoanelor nevoiaşe, chiar în condiţiile unui preţ extrem de scăzut: “Aceste produse, după confiscare, sînt proprietatea statului român. Ele sînt confiscate ca urmare a săvîrşirii unei infracţiuni, iar produsele rezultate astfel nu pot fi folosite de stat în protecţia socială sau în alte demersuri umanitare, potrivit legii româneşti şi legislaţiei internaţionale”.
Şi Fiscul a neutralizat mărfuri contrafăcute
O altă acţiune de distrugere a unor bunuri contrafăcute a avut loc, ieri, tot la Medgidia. De data aceasta, acţiunea a aparţinut Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa (DGFP) care a neutralizat 19.000 de cămăşi, tricouri şi pulovere care purtau mărci contrafăcute. Valoarea totală a celor 4,5 tone de produse a fost evaluată la aprox. două miliarde de lei vechi.
Reprezentanţii DGFP Constanţa au precizat că marfa a fost confiscată, în luna ianuarie, în portul Agigea. De atunci, s-au purtat mai multe discuţii cu titularii mărcilor, pentru ca o parte din produse să fie donate. Propunerea nu a fost acceptată de toţi titularii mărcilor, astfel că s-au donat mărfuri în valoare de 300 de milioane de lei, către sinistraţi şi biserici. Potrivit statisticilor prezentate în cadrul conferinţei, în România au fost confiscate, numai în acest an, peste şapte milioane de produse contrafăcute, prejudiciile aduse statului şi titularilor de mărci ridicîndu-se la 3,5 milioane de euro.