Zeci de case şi gospodării, în pericol de a fi inundate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din cauza creşterii debitului Dunării În judeţ

Zeci de case şi gospodării, în pericol de a fi inundate

Eveniment 22 Mai 2014 / 00:00 893 accesări

AVERTIZARE Este pericol de inundaţii în localităţile riverane fluviului Dunărea, al cărui debit este aproape dublu faţă de valorile normale. Mii de localnici din judeţul Constanţa sunt speriaţi că vor retrăi drama inundaţiilor din 2006, când apele au inundat sute de gospodării. Temerea oamenilor este întemeiată, mai ales că debitul fluviului este în continuă creştere, autorităţile estimând că acesta va atinge aproximativ 13.500 de metri cubi pe secundă. Ca urmare a evoluţiei hidrologice, în judeţul Constanţa a fost emisă o avertizare de cod galben de inundaţii, care a intrat în vigoare în 21 mai şi va expira vineri, 23 mai, la ora 6.00. Numai că pericolul nu se opreşte, pentru că de vineri dimineaţă va fi instituit, pentru o perioadă nelimitată, cod portocaliu de inundaţii. „Codul portocaliu va fi scos din momentul în care debitul Dunării va scădea”, au spus reprezentanţii Prefecturii.

VIZITĂ Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea şi cei ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) au efectuat, în 19 şi 20 mai, vizite în mai multe localităţi riverane Dunării - Ostrov, Oltina, Aliman, Rasova, Cernavodă, Seimeni, Topalu, Ghindăreşti şi Hârşova, unde au verificat starea în care se află digurile de apărare, dar şi modul în care sunt pregătiţi primarii în ceea ce priveşte mobilizarea Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit Prefecturii, în dreptul localităţii Rasova, digul de apărare la Dunăre au fost supraînălţat pe o lungime de 180 de metri, folosindu-se 1.000 de saci cu nisip.

MONITORIZARE Cu toate că autorităţile spun că, la un debit de 13.500 de metri pe secundă, Dunărea nu va crea mari probleme, există, totuşi, două zone care ar putea fi inundate. Una este în dreptul localităţii Ostrov, unde, pe o lungime de 2,5 kilometri, nu există dig. În acest perimetru există riscul inundării a 20 de case, anexe gospodăreşti şi terenuri agricole. Primarul din Ostrov, Niculae Dragomir, le-a adus deja la cunoştinţă locuitorilor problemele care ar putea apărea, însă aceştia refuză să se mute, chiar dacă administraţia locală le-a pus la dispoziţie terenuri în alte zone. „În 2006, Dunărea a făcut prăpăd. Au fost inundate zeci de case şi gospodării. După ce a trecut viitura, unii au fost de acord să se mute, dar alţii au spus că rămân pe loc”, a punctat edilul. O situaţie aproape similară se regăseşte şi în zona localităţii Topalu, unde există, de asemenea, o zonă neîndiguită pe o lungime de un kilometru. Primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat, a spus că există pericolul inundării a 15 locuinţe. Prefectul Constanţei, Radu Volcinschi, a declarat că alte zone cu probleme sunt între Ciobanu şi Gârliciu, unde digul de apărare a cedat în anul 2010, între Hârşova şi Vadu Oii şi în dreptul localităţii Oltina, acolo unde în 2006, în urma ruperii digului de apărare, sute de hectare de teren şi zeci de locuinţe au fost acoperite de ape. „În această perioadă este monitorizată toată zona îndiguită de la Dunăre pe o lungime de 57,5 kilometri”, a spus Volcinschi.

Taguri articol


12