Gripa A/H1N1 ia amploare, doar în ultimele 24 de ore fiind confirmate 36 de noi cazuri în opt oraşe, Timişoara, Suceava, Iaşi, Craiova, Filiaşi, Bucureşti, Sibiu şi Ploieşti, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând deja la 477, potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătăţii (MS), prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel. Trei noi cazuri de gripă nouă au fost diagnosticate, vineri, în judeţul Dolj, la doi elevi de gimnaziu din Filiaşi şi un bărbat de 35 de ani din Craiova, iar la Suceava, trei persoane rezidente în Marea Britanie, dintre care două soţ şi soţie, au fost confirmate, sâmbătă, ca având gripă nouă. La Timişoara, o învăţătoare de la Şcoala Generală nr. 7 a fost diagnosticată, sâmbătă dimineaţă, cu gripă A/H1N1, iar la Sibiu a fost confirmat cazul unui profesor englez venit într-un program de parteneriat cu Liceul Energetic din oraş. Până acum, virusul a fost mai agresiv la Iaşi, unde au existat patru focare în colectivităţi de elevi şi studenţi, la Grupul Şcolar „Ioan Holban”, Centrul de Relaţii Internaţionale “Gaudeamus”, Colegiul Tehnic “Gh. Asachi” şi Şcoala Generală nr. 15. De altfel, Şcoala nr.15 din Iaşi a fost şi singura instituţie de învăţământ închisă, pe 27 octombrie, pentru o săptămână. Săptămîna trecută au fost confirmate în România şi primele două cazuri cu complicaţii, o învăţătoare de 31 de ani de la Şcoala nr. 147 din Capitală, care a dezvoltat o formă severă de bronhopneumonie, şi baritonul Gheorghe Mogoşan, ambii necesitând internare la terapie intensivă şi fiind asistaţi respirator mecanic. Cazul lui Mogoşan este mai complicat, baritonul contactând virusul gripal pe fondul unei boli respiratorii mai vechi. Potrivit secretarului de stat în MS, rata de transmitere a virusului A/H1N1 în România este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele “subclinice”, adică bolnavii care “duc boala pe picioare”, fără a consulta un medic. Rata mortalităţii în cazul gripei A/H1N1 în România este de 0,01% în momentul de faţă, dar poate creşte la maximum 2,5%, potrivit estimărilor MS. Perioada de incubare a virusului este cuprinsă între câteva minute şi şapte zile.
Un profesor englez care a venit la o şcoală din Sibiu, diagnosticat cu gripă AH1N1
Un profesor englez sosit pentru schimb de experienţă la un liceu din municipiul Sibiu a fost diagnosticat cu gripă AH1N1 şi este izolat într-o locuinţă, sub tratament. Profesorul a sosit la Sibiu cu o delegaţie care mai cuprinde zece persoane, la un schimb de experienţă la Grupul Şcolar Industrial Energetic Sibiu.
Potrivit reprezentanţilor liceului, profesorul a dat semne de îmbolnăvire marţi la prânz şi a fost consultat, în prima fază, de medicul şcolii. Acesta a suspectat infectarea cu virusul A/H1N1 şi a chemat Ambulanţa, bărbatul fiind transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Sibiu, la Secţia Boli Infecţioase, unde s-au recoltat analize. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, rezultatele au sosit vineri după-amiază şi au confirmat că profesorul englez este infectat cu virusul A/H1N1. Acesta este izolat de restul grupului într-o locuinţă de protocol, iar colegii săi de delegaţie sunt izolaţi şi ei la hotel, deşi niciunul nu are simptome ale bolii. DSP Sibiu monitorizează acum elevii şi personalul de la Grupul Şcolar Industrial Energetic Sibiu şi încearcă să stabilească toate persoanele cu care a intrat în contact profesorul englez. Specialiştii spun că riscul infectării este minim deoarece profesorul nu a stat prea mult timp foarte aproape de elevi sau de profesori.
Un psihopedagog la o şcoală din Timişoara, bolnav
O femeie care lucrează ca psihopedagog la Şcoala Generală nr. 7 din Timişoara a fost diagnosticată, sâmbătă dimineaţă, cu gripă A/H1N1, aceasta fiind internată la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din municipiu. Potrivit directorului Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, Dorin Vancea, femeia s-a întors recent din Anglia. Femeia se află acum în afara oricărui pericol, însă medicii îi supraveghează şi pe copiii cu care aceasta a intrat în contact. “Supraveghem, bineînţeles, şi copiii cu care a intrat în contact de când s-a întors din străinătate. Însă, fiind vorba de un psihopedagog care lucra într-o clasă cu copii cu nevoi speciale şi făcea terapie individuală, nu a intrat în contact cu foarte mulţi copii”, a spus Vancea.
Şcoala din Filiaşi riscă să-şi tragă obloanele
O persoană din Craiova a fost diagnosticată cu gripă A/H1N1, fiind internată la Spitalul de Boli Infecţioase, unde, în ultimele 24 de ore, au fost spitalizaţi alţi şapte pacienţi suspecţi de gripă, cinci dintre ei fiind elevi la şcoala din Filiaşi. Prefectul judeţului Dolj, Eugen Georgescu, a declarat că cei cinci copii care sunt în clasa a V-a nu sunt colegi de clasă cu cei doi elevi diagnosticaţi vineri cu gripă, iar dacă boala va fi confirmată şi în cazul acestora este posibilă suspendarea cursurilor în întreaga unitate de învăţământ din Filiaşi. “Există un ordin al ministerului care spune că dacă se confirmă cazuri de gripă nouă în trei săli de curs diferite atunci se suspendă cursurile pentru întreaga şcoală, timp de şapte zile\", a explicat Georgescu. Pe lângă cei cinci copii de la Filiaşi, alte trei persoane adulte, toate din Craiova, au fost internate la Spitalul “Victor Babeş” din Craiova. În cazul uneia dintre aceste persoane, infectarea cu virusul gripal a fost confirmată. La rândul său, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Diana Buşoi, a spus că este posibilă închiderea şcolii generale de la Filiaşi, decizia urmând să fie luată cel mai probabil luni, după primirea rezultatelor de laborator de la Bucureşti. Trei persoane - doi elevi din clasa a VI-a de la o şcoală din Filiaşi şi un asistent din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova - au fost diagnosticate, vineri seară, cu virusul A/H1N1.
Primul caz de gripă A/H1N1 din Piteşti
Un adolescent de 15 ani din Piteşti a fost diagnosticat cu gripă A/H1N1, după ce s-a întors dintr-o excursie de o săptămână făcută împreună cu mama sa în Israel. Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, dr. Anca Alexandrescu, acesta este primul caz de gripă nouă confirmat în judeţul Argeş, iar adolescentul a fost transportat cu o ambulanţă la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti. Toţi cei care au intrat în contact cu băiatul în avionul cu care acesta s-a întors în România vor fi identificaţi în regim de urgenţă pentru a fi izolaţi la domiciliu şi supravegheaţi medical. Directorul DSP a precizat că adolescentul a început să aibă simptome de gripă din 27 octombrie, când se afla în Israel, iar în 29 octombrie a revenit în ţară, cu avionul, şi s-a prezentat la Secţia de Boil Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti.