Zeci de constănțeni spitalizați cu boli diareice acute!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Infecționiștii au raportat primele cazuri

Zeci de constănțeni spitalizați cu boli diareice acute!

Sănătate 12 Iunie 2015 / 00:00 558 accesări

Nici nu a venit bine sezonul cald și deja au apărut bolile specifice. Printre acestea se numără și boala diareică acută, o afecțiune ce pare, inițial, banală, însă, dacă se ajunge la un grad mare de deshidratare, sănătatea și chiar viața pacientului sunt puse în pericol. În prima săptămână a lunii, au fost diagnosticate în serviciul de boli infecţioase al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) din Constanța 57 de cazuri de boli diareice acute, din care au fost internate 45 de persoane. Ele au necesitat îngrijiri de specialitate pe patul de spital, starea lor de sănătate fiind precară. ”Infecțiile intestinale reprezintă una din marile probleme de sănătate din lumea întreagă, mai ales în sezonul cald. Au o mare răspândire pe glob. Boala este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă care se manifestă vizibil prin: scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră”, explică dr. Loti Popescu, master european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate, specialist în cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța.

PREVENIRE Pentru a preveni boala, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală şi colectivă. „Spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte şi după masă, după folosirea WC, la venirea acasă), spălarea sub jet puternic de apă a fructelor şi legumelor, consumul de apă doar din surse sigure, autorizate, verificarea termenului de garanţie şi menţinerea la rece a tuturor alimentelor, evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald, evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate, evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frişcă, creme, maioneze), a îngheţatei dezgheţate, mai ales în sezonul cald, efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalaţiile centrale de apă şi personalul de îngrijire din sectorul infantil sunt reguli de bază”, explică dr. Popescu. În situaţia apariţiei semnelor de boală, se recomandă prezentarea la medic pentru consultaţii şi tratament adecvat. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute.

Taguri articol


12