Zeci de copii, suspecţi de toxiinfecţie alimentară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără precedent în acest sezon

Zeci de copii, suspecţi de toxiinfecţie alimentară

Eveniment 22 Iulie 2009 / 00:00 909 accesări

În cursul nopţii de luni spre marţi, începînd cu 00.30, la Spitalul Municipal Mangalia s-a prezentat un grup de 24 de copii (cu vîrste între 10 şi 15 ani) şi doi adulţi, veniţi de la Popasul Turistic “Brateş”, din staţiunea Venus. Medicii au spus că toţi acuzau dureri abdominale, vărsături, ameţeli şi scaune diareice, semne specifice toxiinfecţiei alimentare. “Ei fac parte dintr-un grup de 170 persoane care au sosit în tabară în dimineaţa zilei de 20 iulie 2009. Este bine de ştiut că, în timpul zilei, copiii au consumat alimentele pe care le aveau, de acasă, pentru consum pe timpul călătoriei, iar la ora 19,00 au servit masa la restaurantul taberei”, a declarat directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Mihalea Dinisov. Toţi au primit asistenţa medicală de care aveau nevoie. “Simptomatologia s-a remis sub tratament şi toţi copiii au fost externaţi. Întreaga colectivitate de copii este sub supravegherea medicului care asigură asistenţă medicală în tabară şi a echipei DSPJ Constanţa”, a adăugat dr. Dinisov. Potrivit specialiştilor DSPJ, la triajul epidemiologic efectuat în cursul dimineţii de ieri nu s-au mai înregistrat alte cazuri de îmbolnăvire. La scurt timp, medicii DSPJ au demarat ancheta epidemiologică, specifică în asemenea situaţii. Mai exact, au fost recoltate probe de alimente - produs finit şi materie primă de la masa de seară, teste de salubritate, exudate şi coproculturi de la personal, care vor fi trimise la laboratorul DSPJ Constanţa.

Brînza cu mămăligă şi smîntînă, alimentele incriminate

Atît reprezentanţii grupului de copii, cît şi cei din cadrul echipelor de control bănuiesc că de vină ar fi brînza cu mămăligă şi smîntînă, fel de mîncare ce a fost servit la restaurantul taberei, la cină. Administratorul taberei, Luchi Georgescu, s-a arătat surprinsă de incident, mai ales că, de cînd funcţionează unitatea (şase ani), nu a mai avut parte de asemenea probleme. “De fiecare dată am avut grijă ca cei care vin la noi să servească alimente proaspete. Am făcut totul pentru ca bucătăria să fie curată, angajaţii să aibă analizele medicale la zi, tocmai pentru a evita orice problemă de acest gen. Nu excludem însă nici noi varianta ca brînza sau smîntînă să fi fost cu probleme, dar trebuie luat în calcul că cei mici ar fi mîncat şi porumb fiert prin staţiune”, a mai spus administratorul.

Sistem de implementare a calităţii alimentelor de nota 10

Echipele de control care s-au deplasat, în cel mai scurt timp, la tabăra din Venus, nu au avut prea multe de reproşat reprezentanţilor unităţii de cazare. Comisarul şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC) Constanţa, Bogdan Dima, a declarat că unitatea are în componenţă un sistem de implementare a calităţii alimentelor impus de Comunitatea Europeană, de tip HACCP. “Este un sistem perfect, pe care puţine unităţi au reuşit să-l implementeze”, spune un inspector CRPC. Pe de altă parte, comisarul şef a precizat că “bucătăria unităţii este curată, că alimentele sînt în termen şi depozitate corespunzător”. El nu a exclus varianta ca brînza să fi fost de fapt alimentatul care să-i fi îmbolnăvit pe copii. “Smîntîna este adusă de la Napolact, iar brînza de la o firmă din Tîrguşor. Nu cred că smîntîna a fost de vină, ci mai degrabă brînza”, a apreciat comisarul şef al CRPC, care a întrerpins, tot ieri, un control la firma în cauză. Nici aici inspectorii de control nu au depistat deficienţe. “Unitatea de la Tîrguşor este de dimensiuni mai mici, însă tehnologia este pusă la punct, se lucrează în condiţii igienico-sanitare corespunzătoare. Am exclus şi această variantă, aşa că ne gîndim la varianta ca distribuitorii să fi transportat în condiţii necorespunzătoare marfa”, a declarat comisarul şef, care a promis că vinovatul va plăti scump. Comisarul şef a depistat că brînza a trecut, pînă la tabără, prin “trei mîini”. “Producătorul a dat produsul unei firme de distribuţie, firma respectivă a pasat produsul altei firme de distribuţie, după care a ajuns la tabără. Aşa că ar putea ca de aici să fi plecat problema. O să fac o analiză să vedem exact de ce este nevoie de doi distribuitori pentru ca produsul finit să ajungă la o unitate”, a mai spus comisarul şef. Bogdan Dima a subliniat, de asemenea, că “unitatea constatată vinovată riscă să fie închisă pentru şase luni, dar şi să primească o sancţiune penală, în condiţiile în care au fost puse în pericol sănătatea şi chiar viaţa copiilor”. În trei zile vor fi făcute cunoscute rezultatele de laborator ale probelor luate, atît de doctorii veterinari ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cît şi ai DSPJ.



12