De câteva weekend-uri încoace, în unităţile de învăţământ constănţene au loc zeci de competiţii şcolare, cele mai multe - etape ale olimpiadelor, care au mobilizat mii de elevi, profesori, dar şi inspectori şcolari din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa. Nici în weekend-ul ce tocmai s-a încheiat elevii şi dascălii n-au avut timp de odihnă, pentru că s-au desfăşurat etape judeţene ale mai multor olimpiade destinate elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal la materii precum română, chimie, engleză, germană, latină, matematică, dar şi olimpiade sportive la şah, volei, baschet sau fotbal, care s-au desfăşurat la Palatul Copiilor, unele sâmbătă, altele duminică.
SUBIECTE UŞOARE ŞI CERINŢE PE ÎNŢELESUL TUTUROR În unităţile de învăţământ, pe parcursul celor trei ore de lucru în timpul olimpiadelor, a domnit liniştea. De exemplu, la limba română, elevii de la liceu s-au prezentat la Liceul Teoretic „George Călinescu” (LTGC). În clasele unde se derula competiţia şcolară, liniştea mormântală trăda concentrarea la maximum a elevilor. Ei au stat până aproape de expirarea timpului de lucru. Printre elevii care au spus că s-au descurcat bine la concurs s-a numărat şi Raluca Brumă, clasa a XI-a la LTGC. Ea speră să obţină un punctaj bun. „Este pentru prima dată când particip la faza judeţeană la Olimpiada de Limba Română, dar cred că m-am descurcat bine. Subiectele au fost uşoare şi cerinţele au fost pe înţelesul tuturor”, a spus ea. O altă participantă la olimpiadă a spus că şi pentru ea participarea este o premieră. „Sper că voi obţine un punctaj bun, dar nu cred că mă voi califica la naţională pentru că este o competiţie foarte strânsă. Trebuie să fii foarte bun”, este de părere Mimi Miruna Pleşoianu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”. La rândul lor, profesorii susţin că olimpiada la română s-a desfăşurat fără probleme deosebite.
CONTESTAŢII Membru în Comisia de desfăşurare a Olimpiadei de Limba şi Literatura română, prof. Raluca Grigore a spus că, în total, peste 900 de elevi s-au calificat la competiţia şcolară. Ei s-au prezentat în cele cinci centre, dintre care două în municipiu şi trei în judeţ. „Eventualele contestaţii se depun luni (n.r. - astăzi), între 10.00 şi 14.00, la secretariatul unităţii şcolare unde a fost susţinută etapa judeţeană a olimpiadei”, a declarat membrul comisiei. Ea a adăugat că elevii nemulţumiţi de evaluare care vor să vadă unde au greşit, conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare, înainte de depunerea contestaţiei pot solicita să îşi vadă propria lucrare în prezenţa unui membru al comisiei. Rezultatele parţiale şi finale sunt afişate la unităţile şcolare unde au fost susţinute concursurile, urmând ca, după finalizarea contestaţiilor, să fie postate şi pe site-ul ISJ (www.isjcta.ro).
Rezultate iniţiale la limba română
Profesorii spun că la gimnaziu a fost concurenţă mai mare. Înainte de depunerea contestaţiilor, rezultatele iniţiale la gimnaziu arată că cele mai mari punctaje sunt: la clasa a V-a - Nicoleta Avram, de la Şcoala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul” - Constanţa, cu 116 puncte, la clasa a VI-a - Anca Nechita de la Şcoala Gimnazială ”C. Brâncuşi” - Medgidia, cu 116,5 puncte, la clasa a VII-a - Anamaria-Delia Bălăucă, de la Şcoala Gimnazială „Gala Galaction”, cu 115 puncte, iar la clasa a VIII-a - Mara Iliescu, Şcoala Gimnazială nr. 28 ”Dan Barbilian”, cu 115 puncte. Rezultatele iniţiale la liceu arată că următorii elevi au obţinut cele mai mari punctaje: la clasa a IX-a - Ana-Maria Julia Radu, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (CNMB), cu 106 puncte, la clasa a X-a - Sorin Chiriţă, Liceul Teoretic „Ovidius” (LTO), cu 113 puncte, la clasa a XI-a - Ioana Stancu, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, cu 116 puncte, iar la clasa a XII-a - Mădălina Negruşeru, LTGC, cu 110 puncte.
Naţionala de chimie
Şi la Olimpiada de Chimie, sâmbătă, s-au afişat rezultatele iniţiale. Astfel, punctajele cele mai mari sunt: la clasa a VIII-a - Dan Mircea Neagoe, de la Şcoala nr. 16 Constanţa, a obţinut 92,5 puncte, la clasa a IX-a - Paul Haidu Gerea, de la CNMB, cu 88 puncte, la clasa a X-a - Catană Diana Andreea, de la CNMB, 94,75 puncte, la clasa a XI-a - Diana Anastase, de la CNMB, 78,25 puncte, şi clasa a XII-a - Adrian Bârlădeanu, tot de la CNMB, 63,5 puncte. Inspectorul şcolar de specialitate din cadrul ISJ Constanţa, prof. Gabriela Micu, a spus că, pentru Constanţa, la faza naţională la chimie au fost alocate zece locuri, dintre care primii cinci elevi de la fiecare clasă cu cel mai mare punctaj sunt calificaţi din oficiu, iar ceilalţi - după aplicarea regulamentului specific. „Eventualele contestaţii se vor depune la secretariatul Liceului Teoretic „Traian”, unde s-a desfăşurat proba, astăzi, între orele 8.30 şi 12.30”, a declarat prof. Micu.
Lucrările la olimpiada de germană, corectate în ţară
Sâmbătă s-a desfăşurat şi Olimpiada de Limba Germană, faza judeţeană, destinată elevilor de gimnaziu şi liceu, astfel: începători (A1), nivel mediu (A2) şi avansaţi (B1). Rezultatele iniţiale înainte de contestaţii arată că cele mai mari puncteje le-au obţinut: la clasa a VII-a - Ingrid Enache, de la CNMB, 48 de puncte (A1) şi Vlad Octavian Ghenu, de la LTO, cu 47,50 (A2), iar la clasa a VIII-a - Tatiana Andreea Nachiu, de la LTO, cu 49,50 puncte (A2), şi Aminia Andreea Petrache, de la CNMB, cu 48,50 puncte. Inspectorul şcolar de specialitate din cadrul ISJ, prof. Manuela Butuman, a declarat că, potrivit regulamentului, cele 52 de lucrări ale elevilor de liceu au fost trimise în ţară la corectat şi rezultatele vor fi primite miercuri, 26 februarie. „În total, la olimpiadă au fost prezenţi 94 de elevi. La faza naţională se vor califica doar elevii de liceu, nu există o astfel de etapă şi pentru cei de gimnaziu”, a declarat prof. Butuman. Totodată, ieri a avut loc şi Olimpiada de Latină, susţinută la LTGC, iar rezultatele parţiale s-au afişat ieri seară, la unitatea şcolară.
SPORT În plus, ISJ a organizat, în weekend, şi fazele judeţene pe discipline sportive în cadrul Olimpiadei naţionale a sportului şcolar: şah la Palatul Copiilor (nivel gimnazial), volei la Şcoala nr. 43 “Ferdinand” (nivel gimnazial) şi la Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii (nivel liceal), baschet la Şcoala nr. 29 (nivel gimnazial), handbal la Liceul Teoretic Murfatlar şi la Şcoala nr. 1 din Cernavodă (nivel liceal), fotbal la Şcoala nr. 6 “Nicolae Titulescu” Constanţa (nivel gimnazial şi liceal). În total, la concursurile sportive au participat 590 de elevi de nivel gimnazial şi liceal, atât din municipiul, cât şi din judeţul Constanţa.