Zeci de foşti oficiali de securitate republicani îl resping pe Donald Trump

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zeci de foşti oficiali de securitate republicani îl resping pe Donald Trump

Externe 09 August 2016 / 15:52 344 accesări

Cincizeci de foşti oficiali în materie de securitate republicani au lansat o declaraţie în care resping oficial candidatul la Casa Albă al propriului partid, Donald Trump. Grupul include foşti şefi de securitate, directori de informaţii, consilieri de securitate şi un reprezentant comercial al SUA. Aceştia s-au aflat în serviciul ţării de la administraţia lui Richard Nixon până la cea a lui George W. Bush. În declaraţia acidă a acestora, ei au avertizat că Trump ar fi ”cel mai nechibzuit preşedinte în istoria Americii”, dacă va fi ales. ”Suntem convinşi că ar fi un preşedinte periculos şi ar pune în pericol securitatea naţională şi prosperitatea”, au consemnat aceştia în declaraţia publicată în ziarul ”New York Times”. Respingerea lui Donald Trump din partea acestora îi urmează declaraţiei senatorului american republican Susan Collins, care a afirmat că ”Trump este nedemn pentru postul electoral cel mai înalt” şi că nu va primi susţinerea sa.

Experţii americani în securitate care au semnat declaraţia nu au afirmat că vor vota pentru democrata Hillary Clinton, ci şi-au exprimat dubiile în privinţa ei, au fost însă foarte clari în indicarea faptului că niciunul dintre ei nu va vota pentru Donald Trump. Aceştia au mai declarat că ”Trump nu este potrivit pentru funcţia de preşedinte, acestuia îi lipsesc caracterul, valorile şi experienţa pentru a putea fi preşedinte, de asemenea prezintă lacune alarmante ale chestiunilor de bază din politica internaţională. Trump nu a demonstrat niciun fel de disponibilitate de a învăţa despre afacerile externe sau despre ameninţările naţionale de securitate, are un comportament impetuos şi îi lipseşte autocontrolul. Nu este capabil sau nu doreşte să diferenţieze adevărul de minciună”. Grupul celor 50 de republicani a avertizat că ”purtarea excentrică a magnatului devenit politician a alarmat aliaţii cei mai apropiaţi ai SUA, acesta eşuând să recunoască natura indispensabilă a unor asemenea relaţii diplomatice”. Cei 50 de semnatari îi includ pe Tom Ridge şi Michael Chertoff, primul şi al doilea secretar de securitate internă sub administraţia George W. Bush, pe fostul director al Serviciilor Naţionale de Securitate John Negroponte, Michael Hayden, directorul CIA din cadrul administraţiei Bush. Din acest grup mai fac parte reprezentantul comercial al SUA şi preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick şi Eric Edelman, precum şi fostul consilier de securitate naţională Dick Cheney. Trump a recţionat făcând o observaţie acidă prin descrierea grupului drept ”nimic mai mult decât elita eşuată a Washingtonului, care încearcă să-şi păstreze puterea”, adăugând că aceştia ar trebui să fie traşi la răspundere pentru o lume mai puţin sigură.

Într-un discurs axat pe economie, Donald Trump a promis crearea de locuri de muncă, prosperitate, facilităţi fiscale şi renegocierea unor acorduri internaţionale, avertizând că adversara sa democrată, Hillary Clinton, este exponent al stagnării economice. Alături de Mike Pence, candidatul republican la funcţia de vicepreşedinte, Donald Trump a ales să prezinte, în oraşul american Detroit, un plan de restructurare a Codului fiscal, de reconfigurare ori anulare a unor acorduri comerciale internaţionale şi de modificare a politicilor în materie de energie. Donald Trump, care susţine că abilităţile sale de magnat imobiliar îl califică să conducă SUA, cea mai mare economie din lume, a insistat în discurs că viziunea sa asupra temelor economice diferă în totalitate de cea a lui Hillary Clinton, argumentând că fostul secretar de stat va continua politicile administraţiei Obama, catalogate drept un eşec. Trump pledează pentru eliminarea taxelor pe noile locuinţe, excluderea din venitul impozabil a cheltuielilor pentru creşterea copiilor şi introducerea unui plafon de 15% în impozitarea companiilor. Trump a reiterat că se opune acordului comercial transpacific, ar vrea renegocierea acordului comercial nord-american şi acuză China de manipularea tranzacţiilor monetare. În materie de energie, Donald Trump promite anularea acordului climatic de la Paris şi oprirea contribuţiilor SUA la programele ONU de contracarare a încălzirii globale.

Între timp, echipa de campanie a candidatei democrate la alegerile prezidenţiale americane, Hillary Clinton, a anunţat că aceasta va participa la trei dezbateri programate înainte de alegerile din data de 8 noiembrie, pe datele de 26 septembrie, 9 octombrie şi 19 octombrie. Donald Trump a deplâns faptul că două dintre aceste date coincid cu perioada în care are loc campionatul de fotbal american NFL, estimând că acest lucru va afecta audienţa dezbaterilor.



12