Zeci de infracțiuni economice, descoperite de polițiști

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prejudicii uriașe

Zeci de infracțiuni economice, descoperite de polițiști

Eveniment 16 Octombrie 2016 / 13:29 520 accesări

Polițiștii specializați în investigarea fraudelor au reușit să descopere, în ultima săptămână, 60 de infracțiuni de natură economică, în dosarele întocmite fiind cercetate 85 de persoane. Dintre acestea, șapte au fost reținute de anchetatori, pe bază de ordonanțe, două au fost arestate preventiv, iar alte trei au fost puse sub control judiciar. “Poliţiştii au constatat 13 infracțiuni de evaziune fiscală, 12 la Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal, zece înşelăciuni, câte patru fapte de uz de fals și delapidare, trei infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale și două de spălare a banilor. De asemenea, au fost constatate câte o faptă de complicitate la evaziune fiscală, tentativă la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, neglijenţă în serviciu, fals privind identitatea, instigare la delapidare, abuz în serviciu, deținere produse accizabile în afara antrepozitului fiscal, precum și o infracțiune prevăzută de Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice”, au precizat oamenii legii într-un comunicat de presă. În această perioadă, polițiștii de investigare a criminalității economice au efectuat 32 de percheziţii domiciliare, au pus în aplicare opt mandate de aducere şi au aplicat măsuri asigurătorii în valoare de aproape 415.000 de lei. Totodată, au aplicat 98 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 368.400 de lei.

Una dintre cele mai importante operațiuni la care polițiștii au luat parte a avut loc miercuri dimineață, atunci când procurorii au coordonat nu mai puțin de 72 de percheziții în județele Constanța, Argeș, Vâlcea, Teleorman, Maramureș, Gorj, Hunedoara, Sibiu și Alba. În dosarul în care uriașa operațiune a fost derulată se fac cercetări pentru șapte infracțiuni: evaziune fiscală, delapidare, tăiere ilegală și furt de arbori, fals în înscrisuri, date de mită și folosire cu rea-credință a creditului societății.

Potrivit anchetatorilor, "în perioada 2014-2016, suspectul C.V. a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea de material lemnos, la transportul, la primirea materialului lemnos, la prelucrarea și valorificarea acestuia, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum şi la însuşirea de sume de bani din gestiunea societăţii comerciale", conform unui comunicat dat publicității de DIICOT. Oamenii legii spun că, în cazul tăierilor ilegale, liderul rețelei le cerea echipelor care îi puneau planurile în aplicare să încerce să-și ascundă urmele în permanență, "prin folosirea vopselei de culoare roşie ce trebuia aplicată pe alţi arbori, după ce arbori anterior semnaţi de către organele silvice erau tăiaţi, și prin scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiaţi ilegal", după cum arată procurorii. Apoi lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din județul Vâlcea și transportat către Portul Constanța pentru a fi exportat.



12