Inundaţiile de sâmbătă şi duminică din judeţul Suceava au afectat 43 de localităţi, potrivit ISU Suceava care menţionează că au fost inundate 43 de locuinţe şi 98 de anexe, iar pompierii militari au intervenit în peste o sută de misiuni.
Potrivit ISU Suceava, 552 de persoane cu 189 de mijloace de intervenție, din care 269 de pompieri salvatori, cu 107 de autospeciale, utilaje grele, autocamioane, bărci cu motor şi altele, au intervenit în urma ploilor torenţiale, care au afectat 43 de localităţi din tot judeţul.
Cele mai afectate localităţi, în data de 18 iunie, au fost Horodnic de Jos şi Horodnic de Sus, unde pârâurile Pozen şi Horodnic au depăşit cota de inundaţie şi apa revărsată a afectat în jur de 80 de gospodării, iar în data de 19 iunie, cele mai afectate au fost localităţile Plutoniţa, Gura Humorului, în cartierele Voroneţ şi Bogdăneasa, şi Doroteia.
„În total, pe perioada manifestării fenomenelor meteo periculoase, în toate cele 43 de localităţi afectate, s-au înregistrat 43 de locuinţe inundate, 98 de anexe, 189 de curţi sau grădini şi 11 beciuri, de asemenea inundate. Au fost un pod şi 11 podeţe avariate şi un podeţ distrus de viituri. Au fost raportate 3 hectare de teren arabil inundat şi 24 de localităţi care au rămas fără energie electrică, cu 160 de puncte de transformare afectate”, precizează ISU Suceava.
Sursa citată arată că intervenţii deosebite s-au desfăşurat în comuna Horodnic de Jos, în zona numită „Călugăriţa”, unde pompierii militari au intervenit, sâmbătă seară, pentru salvarea a patru persoane, a căror gospodărie era înconjurată de ape, iar cei patru adulți au fost evacuați în siguranță.
Ulterior, duminică după-amiază, o femeie cu şase copii a încercat să treacă, cu o căruță, peste râul Suceava, pe raza localităţii Vicovu de Sus, căruţa fiind luată de viitură şi distrusă, iar cele șapte persoane au rămas izolate pe un petec de pământ, în timp ce nivelul apei era în creştere, punându-le viaţa în pericol.
Pompierii au realizat un dispozitiv de salvare şi i-au adus în siguranţă la mal, rând pe rând, pe toţi cei şase copii şi pe mama lor. De asemenea, a fost salvat şi calul, care era şi el izolat între ape.
Pompierii militari au intervenit duminică seara pentru evacuarea unor persoane, care erau cazate la cinci case de vacanţă, în Voroneţ, şi au rămas izolate din cauza unor podeţe avariate. Astfel, pompierii au consolidat trecerile şi au evacuat 30 de persoane. După consolidarea căilor de acces şi în celelalte zone afectate, alţi 58 de turişti au rămas la pensiuni şi nu a mai fost necesară evacuarea lor. De asemenea, o altă intervenţie de salvare s-a desfăşurat în cartierul Bogdăneasa din oraşul Gura Humorului, unde o mamă cu fiica sa, izolate în urma avarierii unui podeţ, şi care erau programate la medic şi trebuiau să ajungă la spital, au fost salvate de pompierii militari.
Tot duminică seară, la ora 23:30, s-a intervenit pentru deblocarea DN17, pe raza oraşului Gura Humorului, care era blocat de aluviuni. În aproximativ jumătate de oră, militarii au îndepărtat toate resturile aduse de viituri pe carosabil şi au redat traficului drumul ce leagă Moldova de Ardeal.
Pompierii au monitorizat atent zonele afectate şi au verificat fiecare locuinţă, pentru a se asigura că nu mai sunt persoane în pericol și au fost evacuate animale şi păsări de curte din mai multe gospodării, iar după trecerea viiturii, echipajele pompierilor au intervenit în zonă pentru evacuarea apei din proprietăţile afectate.
ISU Suceava menționează că pompierii militari au intervenit în peste 100 de misiuni specifice din care 34 de intervenţii în urma inundaţiilor, cinci intervenţii pentru defrişarea unor arbori şi cinci pentru îndepărtarea elementelor distruse de vântul puternic între care acoperişul unei hale de pe str. Ştrandului, din municipiul Suceava, smuls de vântul puternic.
Pompierii militari au mai intervenit pentru salvarea a 102 persoane salvate, pentru decolmatarea sondei reversibile, de la iazul de decantare din localitatea Tărnicioara şi pentru stingerea incediului de la acoperişul Bisericii Penticostale din localitatea Dănila, care a fost lovit de trăsnet în dimineaţa zilei de sâmbătă, 19 iunie.
ISU Suceava mai arată că marți se derulau peste 65 de misiuni pentru evacuarea apei şi decolmatarea fântânilor în gospodăriile din zonele afectate de inundaţii, situaţia operativă fiind în continuă evoluţie.