Zeci de mii de persoane suspecte şi sute de căutaţi la nivel internaţional – este bilanţul IGPR al primelor şase luni ale anului 2018. Astfel, poliţiştii români şi partenerii internaţionali au descoperit, în primele 6 luni ale anului 2018, aproape 20.000 de persoane care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen (SIS) sau căutării prin INTERPOL. De asemenea, peste 400 de persoane căutate la nivel internaţional de autorităţile române au fost aduse în ţară, iar alte 361 de persoane căutate de partenerii internaţionali au fost predate statelor care le căutau.
Potrivit unui comunicat al IGPR, în primele şase luni ale anului 2018, 14.889 de persoane, cetăţeni români şi străini, au făcut obiectul solicitărilor realizate prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române, în calitate de autori, persoane bănuite sau victime. În privinţa persoanelor căutate prin INTERPOL, au fost înregistrate 1.208 rezultate pozitive pe înregistrările României şi 5.933 de rezultate pozitive pe căutările din România, iar în privinţa autovehiculelor furate au fost înregistrate 131 de rezultate pozitive pe înregistrările României şi 870 de rezultate pozitive pe căutările din România.
Pentru documentele de călătorie furate sau pierdute, prin canalul INTERPOL, au fost înregistrate 3.107 rezultate pozitive pe înregistrările României şi 167 de rezultate pozitive pe căutările din România. De asemenea, a fost stabilită identitatea reală pentru 24 de persoane care şi-au declarat identităţi false, majoritatea fiind identificate ca urmare a comiterii infracţiunilor de înşelăciune, fals privind identitatea, fals în documente oficiale şi au fost identificate opt cadavre cu identitate necunoscută.
În ceea ce priveşte activitatea de identificare judiciară, prin intermediul Biroului Naţional Interpol au fost transmise către Institutul Naţional de Criminalistică 1.207 amprente digitale, în vederea efectuării comparării criminalistice, dintre acestea, pentru 733 de persoane fiind confirmată identitatea în sistemul AFIS. Prin intermediul canalului INTERPOL a fost dispusă urmărirea internaţională pentru 888 de persoane, fiind arestate 496 de persoane urmărite internaţional de autorităţile române, iar 64 de persoane au fost localizate în străinătate în vederea extrădării.
În cadrul platformei multidisciplinare de cooperare EMPACT, Poliţia Română a continuat coordonarea priorităţii "Cybercrime" - subdomeniul "Payment Card Fraud" şi a acordat sprijin în calitate de co-driver pentru subdomeniile "Trafficking in Human Beings", "Synthetic Drugs", "Heroin", "Cocaine", "Excise Frauds şi Cyber Attacks" din cadrul aceleiaşi priorităţi.
Totodată, au fost efectuate activităţi privind schimbul de date şi informaţii pentru depistarea membrilor a 18 grupări infracţionale pentru care autorităţile străine au introdus în Sistemul Informatic Schengen, semnalări cu privire la 78 de persoane căutate în baza unui mandat european de arestare în vederea predării sau extrădării.
În această perioadă, au fost aduse în ţară 419 persoane şi au fost predate altor state 361 de persoane ce făceau obiectul unor mandate de arestare. De asemenea, la iniţiativa INTERPOL, EUROPOL, SELEC sau a statelor membre, poliţiştii români au participat activ la o serie de operaţiuni internaţionale şi acţiuni poliţieneşti pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii, prin obţinerea şi trimiterea către aceste organizaţii şi partenerii externi de date şi informaţii.