Zeci de mii de constănţeni şi turişti, la velierele Regatei Mării Negre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment spectaculos

Zeci de mii de constănţeni şi turişti, la velierele Regatei Mării Negre

Eveniment 26 Mai 2014 / 00:00 907 accesări

Portul Constanţa a fost asaltat de zeci de mii de constănţeni şi turişti, sâmbătă şi duminică, dornici să viziteze velierele participante la un eveniment nautic de excepţie, SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014. Prima întrecere a velierelor de mari dimensiuni desfăşurată exclusiv în Marea Neagră şi care şi-a desemnat câştigătoarele în oraşul de la ţărmul mării a oferit un spectacol total, din toate punctele de vedere. Dacă pentru cei implicaţi direct în întrecerea nautică a fost o competiţie dură, cei care au vizitat velierele vor rămâne cu amintiri unice. În plus, aceştia au putut asista şi la concerte, Antonia, Holograf, Vega Band, Direcţia 5 şi Alexandra Ungureanu fiind aplaudaţi la scenă deschisă. Parada echipajelor, care a avut loc ieri după-amiază, precum şi decernarea premiilor Regatei Mării Negre au fost şi ele urmărite cu deosebit interes. Primarul Radu Mazăre, care a sosit la festivitatea de premiere îmbrăcat adecvat, a oferit Medalia de Aur a oraşului Constanţa şi diploma de onoare comandantului navei-şcoală “Mircea”, comandorul Gabriel Moise. În clasamentul general al regatei, primul loc a fost ocupat de velierul rusesc „Akela“.

„Vă mulţumesc că aţi venit în România, această ţară cu cetăţeni minunaţi. Vă aştept să ne vizitaţi şi în privat pentru a vă bucura de ospitalitatea românilor şi a româncelor. Am făcut şi eu practică pe această navă (n.r. - bricul “Mircea”). Pentru cei care nu ştiu, pot să le spun că pe navă se doarme în hamac, în sala de mese. Se strâng mesele şi apoi se întind hamacele deasupra. Atunci când dormeam în hamac, visam la frumuseţile care mă înconjoară acum. Mulţumesc organizatorilor şi le urez invitaţilor să mai petreacă încă o zi în Constanţa şi în România. Evenimentul este spectaculos pentru Constanţa. Ne ridică la nivelul ţărilor cu tradiţie în navigaţie. Vapoarele şi bărcile sunt spectaculoase şi ne facem cunoscuţi pe plan internaţional cu ceea ce avem. Am amintiri frumoase de pe bric. Întotdeauna mi-au plăcut oamenii care merg pe mare, pentru că au o doză de bărbăţie şi de curaj”, a declarat Radu Mazăre.

NAVA ŞCOALĂ “MIRCEA” ŞI VELIERUL RUSESC „SEDOV“, ÎN CENTRUL ATENŢIEI Fără îndoială, vizitatorii s-au înghesuit să calce pe puntea navei-şcoală “Mircea” şi a velierului rusesc „Sedov“, dar nu au ratat nici celelalte veliere, „Nadezhda“, „Mir“ şi „Akela“ (Rusia), „Royal Helena“, „Kaliakra“ şi „Sea Adventure“ (Bulgaria), „Running on waves“ (Malta), „Adornate“ (România), „Johanna Lucretia“ (Marea Britanie), „Bodrum“ (Turcia) şi „Atyla“ (Spania). Chiar dacă au stat la o coadă de aproximativ 100 de metri, cei prezenţi în port s-au declarat, la unison, încântaţi de experienţa trăită la bordul velierelor. Plecate din portul Soci (Rusia) la 18 mai, cele 13 veliere au ajuns la Constanţa, deşi au existat condiţii neprielnice. Principalul scop al acestui proiect de anvergură este de a lega noi relaţii de prietenie la nivel internaţional, de a oferi experienţe unice la bordul unor astfel de vase. „Aducând oamenii aproape de veliere, promovăm conceptul de prietenie internaţională şi înţelegere între ţări. Printre cei care navighează pot fi oameni obişnuiţi sau oameni instruiţi. Unii doresc să se îmbarce pentru a avea parte de o experienţă unică de viaţă. Învaţă să-şi asume riscuri controlate, să se descurce în anumite situaţii şi capătă încredere în sine”, a precizat preşedintele cursei, Robin Snouck Hurgronje.

Pentru buna organizare a evenimentului, managerul proiectului, Alin Vintilă, a mărturisit că s-au cheltuit peste 300 de mii de euro, aceasta fiind doar contribuţia părţii române: „Ne-am pregătit atât pentru publicul constănţean şi din ţară, cât şi pentru cei 1.200 de membri de echipaj care ne-au vizitat, mulţi dintre aceştia pentru prima dată”.

Sâmbătă, în semn de apreciere a rezultatelor de excepţie pe care echipajul navei-şcoală “Mircea” le-au obţinut de-a lungul timpului, a avut loc ceremonia de decorare a pavilionului navei cu Ordinul “Virtutea Maritimă” - în grad de Ofiţer cu semn de pace.

Velierele mai pot fi vizitate şi astăzi, transportul fiind gratuit pe ruta Poarta 2 - Port - Terminal Pasageri (Cuibul Reginei) şi retur, iar autobuzele etajate circulă la intervale de 15 minute, după următorul program - azi, între orele 8.00 şi 22.00, iar mâine, de la ora 8.00 până la ora 12.00.

Iar în această seară, de la ora 22.00, ceremonia de închidere a regatei va oferi şi un spectaculos foc de artificii, înaintea paradei navelor participante, dinspre Portul Constanţa spre nordul staţiunii Mamaia, programată mâine după amiază.

Program SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 la Constanţa

Luni, 26 mai

10.00 - 20.00 - Vizitarea navelor de către public (conform programului afişat de fiecare ambarcaţiune în parte); 20.00 - Concert Vega Band (scena Terminal Pasageri); 21.00 - Concert Moonlight Breakfast (scena Terminal Pasageri); 22.00 - Ceremonia de închidere a Regatei beneficiază de un foc spectaculos de artificii. Accesul este gratuit.

Marţi, 27 mai

10.00 - 12.00 - Plecarea navelor din Portul Constanţa; 15.00 - 17.00 - Parada navelor pe mare dinspre Portul Constanţa spre nordul staţiunii Mamaia.



12