Zeci de mii de pacienţi au nevoie de acest tratament! În curând, COMPENSAT!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anunţul făcut la Constanţa:

Zeci de mii de pacienţi au nevoie de acest tratament! În curând, COMPENSAT!

Sănătate 19 Mai 2018 / 17:45 3432 accesări

Șeful Clinicii de Cardiologie a SCJU Constanța, dr. Irinel Parepa

Șeful Clinicii de Cardiologie a SCJU Constanța, dr. Irinel Parepa

Daniel Lighezan, medic primar cardiolog Spitalul Municipal Timișoara

Daniel Lighezan, medic primar cardiolog Spitalul Municipal Timișoara

Presedintele Societatii Romane de Cardiologie, dr. Dragos Vinereanu

Presedintele Societatii Romane de Cardiologie, dr. Dragos Vinereanu

Tratamentele moderne, de ultimă generaţie, pentru diferite afecţiuni, încep să pătrundă, încet-încet, şi pe piaţa din România. Se fac eforturi deosebite ca acestea să fie compesante şi, de ce nu, gratuite, având în vedere că preţurile lor sunt extrem de mari. Se duc negocieri „la sânge” cu autorităţile din Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), mai ales că studiile arată că tratamentele sunt extrem de eficiente în tratarea unor afecţiuni. Este şi cazul anticoagulantelor orale, cele care le vor detrona, în curând, pe cele vechi. O spun experţi în cardiologie de la nivel naţional, personalităţi care au fost prezente la Constanţa.

Tratamentele moderne, de ultimă generaţie, pentru diferite afecţiuni, încep să pătrundă, încet-încet, şi pe piaţa din România. Se fac eforturi deosebite ca acestea să fie compesante şi, de ce nu, gratuite, având în vedere că preţurile lor sunt extrem de mari. Se duc negocieri „la sânge” cu autorităţile din Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), mai ales că studiile arată că tratamentele sunt extrem de eficiente în tratarea unor afecţiuni. Este şi cazul anticoagulantelor orale, cele care le vor detrona, în curând, pe cele vechi. O spun experţi în cardiologie de la nivel naţional, personalităţi care au fost prezente la Constanţa, sâmbătă, 19 mai, la Cursul care a avut o temă de mare actualitate ce vizează tratamentul anticoagulant – „Cardiocoag”. „În domeniul anticoagulării au apărut molecule noi în ultimii 5 ani, şi aceste molecule au indicaţii specifice, şi este bine să fie cunoscute pentru ca terapia care este administrată să fie cât mai optimă, fără riscuri pentru pacient”, a declarat unul dintre directorii de Curs, Daniel Lighezan, medic primar cardiolog la Spitalul Municipal Timişoara.

VEŞTI BUNE! La rândul său, cel de-al doilea director de curs, totodată preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, dar şi şeful Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sănătăţii, Dragoş Vinereanu, prezent la Constanţa, a subliniat că, în Fibrilaţia atrială, de exemplu, în care tratamentul este indicat în mare parte dintre pacienţi, în acest moment avem două opţiuni: „o opţiune mai veche, antivitaminele K, care se utilizează pe scară largă, iar opţiunea nouă, anticoagulante orale”. „Din păcate, anticoagulantele orale au problema preţului, pentru că sunt noi, şi încă nu sunt compensate”, a spus preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. Vestea bună este că sunt şanse mari ca acestea, în curând, să fie compesate. „Există discuţii, urmează să înceapă negocierile cu CNAS şi să sperăm că până la sfârşitul anului să le avem compensate. A fost o presiune destul de mare din partea noastră, a Societăţii Române de Cardiologie, a comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătăţii. Sunt multe detalii de tip administrativ în toate aceste discuţii, sunt aspecte financiare”, a declarat dr. Dragoş Vinereanu.

ÎN ROMÂNIA SUNT ÎN JUR DE 75.000 DE PACIENŢI CU FIBRILAŢIE ATRIALĂ CARE AR AVEA NEVOIE DE TRATAMENT ANTICOAGULANT.

Dar sunt şi mulţi alţi pacienţi care au nevoie de tratament anticoagulant cu alte patologii; cei care au avut tromboză venoasă profundă etc., a adăugat preşedintele SRC.

ATENŢIE, PACIENŢI! Şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa, dr. Irinel Parepa, a vorbit despre cât de greu este un pacient de convins să îşi ia tratamentul, mai ales dacă vorbim de un tratament pe care trebuie să-l ia pe termen lung, sau chiar toată viaţa. „Mereu întreabă, dar de ce trebuie să îl iau, sau chiar trebuie? Indicaţia este în general pe termen lung, ea trebuie controlată, mai ales la nivel vechilor anticoagulante (necesită analize lunare); cele noi, deocamdată, sunt greu de acceptat din cauza preţului, şi faptul că sunt noi nu le conferă aceeaşi notorietate ca cele vechi; încă nu avem suficientă experieţă cu ele. Vestea bună este că primele studii arată eficienţa lor superioară faţă de vechile coagulante şi siguranţa lor”, spune medicul şef.

Putem ajunge să nu luăm anticoagulante dacă respectăm măsurile generale de prevenţie, în primul rând, explică dr. Parepa. Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă aritmie cardiacă şi ea apare cu precădere la pacienţii hipertensivi, la cei cu insuficienţă cardiacă, la diabetici; or noi ştim foarte bine din toate statisticile publicate atât în Europa cât şi în SUA că aceste boli au o prevalenţă fantastică. Fibrilaţia atrială poate apare oricând; pacientul o simte, dar de multe ori nu o simte; şi atunci ne aflăm în situaţia periculoasă în care nu o putem trata, pentru că nu a simţit-o şi există riscul de pornire a cheagurilor către organe vitale. De aceea este indicat tratamentul anticoagulant, pentru prevenirea accidentelor legate de aceste cheaguri de sânge, adaugă medicul şef.

DE CE ACESTE CURSURI?

„Prin aceste cursuri noi realizăm educaţia medicală continuă şi actualizăm cunoştinţele cele mai importante, ghidurile noi, studiile noi, şi ne permit să le discutăm împreună cu medicii pentru a vedea care este implicaţia lor clinică”, a explicat preşedintele SRC. La rândul său, medicul şef al Clinicii de Cardiologie a SCJU, a declarat: „Mă bucur că am reuşit, după multe încercări, să organizăm acest curs în Constanţa, este foarte ofertant, pentru că în domeniul anticoagulării lucrurile se mişcă foarte repede. Primul anticoagulant oral a fost descoperit acum 70 de ani şi, între timp, lucrurile au evoluat fantastic (este lipsit de riscurile hemoragice); pentru că asta este problema tratamentului anticoagulant. Ele sunt eficiente, combat tromboza, dar, dacă nu le foloseşti bine, şi nu au suficiente proprietăţi farmacocinetice, ele pot genera sângerare, efectul nedorit al oricărui anticoagulant”.

DESPRE FIBRILAŢIA ATRIALĂ Fibrilaţia atrială creşte riscul pentru accidentul vascular cerebral (AVC). Cum? Inima în fibrilaţie face ca sângele să se acumuleze la nivelul atriilor, acumulare care poate duce la formarea de cheaguri în atrii. În cazul în care inima pompează cheagul în circulaţie, acesta poate ajunge la nivelul creierului, dar nu numai.



12