Zeci de moldoveni luptă în estul Ucrainei, de partea rebelilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zeci de moldoveni luptă în estul Ucrainei, de partea rebelilor

Externe 11 Februarie 2016 / 18:09 687 accesări

Procurorul interimar al municipiului Chișinău, Igor Popa, a declarat joi, într-o conferință de presă, că zeci de cetățeni ai R. Moldova luptă în regiunile separatiste din estul Ucrainei, de partea rebelilor pro-ruși, iar unii dintre cei care s-au întors din zona de conflict de pe teritoriul ucrainean ar fi fost implicați în protestele din septembrie 2015 de la Chișinău. Igor Popa a adăugat că autoritățile de la Kiev au promis să ofere Procuraturii Generale de la Chișinău o listă cu numele cetățenilor moldoveni care luptă în Donbas. Igor Popa a precizat că zece persoane între 26 și 32 de ani au fost arestate și sunt cercetate penal pentru activitatea de mercenar, două dintre acestea fiind deja condamnate. Procurorul a mai arătat că unii dintre cei care au luptat în Ucraina au fost implicați în protestele care au avut loc în luna septembrie a anului trecut, în fața sediului Procuraturii Generale din Chișinău.

Pe de altă parte, un raport al organizației pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) arată că sute de școli din estul Ucrainei au fost atacate în ultimii doi ani, deopotrivă de forțele guvernamentale și de rebelii susținuți de Rusia, multe fiind nevoite să se închidă. Ambele tabere au desfășurat forțe în interiorul și în apropierea unor școli, transformându-le în ținte militare. ”Civili, inclusiv copii, de ambele părți ale liniei de contact suferă de pe urma acestui război prelungit”, a spus Iulia Gorbunova, cercetătoare ucraineană în cadrul HRW. ”Toate părțile implicate în conflict au datoria să protejeze copiii și să se asigure că ostilitățile dintre ele nu dăunează și mai mult siguranței și educației acestora”, a adăugat Gorbunova.

Peste 9.000 de militari și civili au fost uciși de la izbucnirea conflictului, în aprilie 2014, când separatiștii pro-ruși au început un război împotriva puterii de la Kiev, după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea. Luptele continuă, în pofida unui acord de încetare a focului convenit în urmă cu un an. Săptămâna trecută, șeful Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează implementarea acordului de încetare a focului, și-a exprimat îngrijorarea profundă privind escaladarea violenței în teritoriile din est. Cercetătorii HRW au vizitat 41 de școli și grădinițe în perioada septembrie - noiembrie 2015, atât în zone aflate sub controlul Guvernului, cât și în teritoriul controlat de separatiștii sprijiniți de Rusia.



12