Un presupus atac chimic în Siria a provocat peste 70 de morţi, între care mulţi copii, şi peste 500 de răniţi, susţine organizaţia de caritate USOSSM (Union of Medical Care and Relief Organizations).
Rusia a afirmat duminică că regimul sirian nu a folosit arme chimice în timpul raidurilor sale împotriva rebelilor din oraşul Duma, în estul provinciei Ghouta, contrar suspiciunilor Statelor Unite, transmite France Presse.
"Dezminţim categoric aceste informaţii", a declarat generalul Iuri Evtuşenko, şeful Centrului rus pentru reconcilierea părţilor aflate în conflict în Siria, citat de agenţiile de presă ruse.
"Suntem pregătiţi, odată ce Duma va fi eliberat, să trimitem imediat specialişti ruşi în apărare nucleară, chimică şi biologică pentru a colecta datele care vor confirma că aceste afirmaţii sunt complet inventate", a adăugat el.
Statele Unite au denunţat duminică un posibil atac chimic al forţelor siriene în Ghouta de Est, ultimul bastion rebel de la porţile Damascului, unde raidurile regimului s-au soldat cu 70 de civili morţi vineri şi sâmbătă.
Un purtător de cuvânt al acesteia, Ari D'Souza, a declarat duminică pentru agenţia dpa că a fost raportat un miros de clor, dar salvatorii organizaţiei cred că a fost folosit gaz sarin, deoarece se scufundă.
O grupare siriană rebelă a acuzat forţele guvernamentale sâmbătă că a lansat o bombă cu baril conţinând substanţe chimice otrăvitoare asupra civililor din estul provinciei Ghouta, iar o organizaţie medicală care acordă ajutor a spus că 41 de persoane au fost ucise în atacuri chimice asupra zonei, transmite Reuters duminică.
Mass-media din Siria au negat că forţele guvernamentale au lansat vreun atac chimic, de îndată ce rapoartele au început să circule şi au spus că rebelii din oraşul Douma din provincia Ghouta (estul ţării) sunt pe cale să fie înfrânţi şi răspândesc ştiri false.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat sâmbătă că informaţiile despre victime în masă ale unui presupus atac de armament chimic în Douma sunt "înspăimântătoare" şi, dacă se va confirma, "va cere imediat răspunsul comunităţii internaţionale".
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a spus că 11 persoane au murit în Douma ca urmare a sufocării cauzate de fum după atacul forţelor guvernamentale şi în total 70 de persoane au suferit dificultăţi de respiraţie.
Rami Abdulrahman, directorul Observatorului, a spus că nu ar putea confirma dacă au fost folosite arme chimice.
Syrian American Medical Society (SAMS), o organizaţie neguvernamentală care acordă sprijin logistic instituţiilor medicale din Ghouta, a declarat că o bombă cu clor a lovit spitalul din Douma, omorând şase oameni, şi un al doilea atac cu "agenţi micşti", inclusiv neurotoxici a lovit o clădire din apropiere.
Basel Termanini, vicepreşedinte american al SAMS, a declarat pentru Reuters că 35 de oameni au fost ucişi în clădirea respectivă. 'Noi suntem în contact cu ONU, cu guvernul american şi cu guverne europene,'' a spus el prin telefon.
Reuters nu a putut verifica independent aceste rapoarte.
Agenţia de ştiri de stat siriană SANA a transmis, citând o sursă oficială, că grupul rebel din Douma, Jaish al-Islam, a ''fabricat informaţii despre un atac chimic într-o încercare divulgată şi eşuată de a împiedica avansarea armatei siriene''.
Guvernul sirian a negat în mod repetat utilizarea de arme chimice în timpul conflictului.