Peste 90 de supravieţuitori au fost scoşi de sub dărâmături în Haiti, de la data cutremurului violent, a anunţat marţi purtătoarea de cuvânt a Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor. 43 de echipe internaţionale acţionează în Haiti, în cadrul cărora au fost mobilizaţi 1.739 de salvatori şi 161 de câini. La câţiva kilometri în largul capitalei haitiene Port-au-Prince, câte zeci de supravieţuitori ai cutremurului din Haiti au avut până în prezent şansa de a fi operaţi la bordul portavionului american USS Carl Vinson, într-o unitate medicală de ultimă generaţie. Situaţia spitalelor din Port-au-Prince rămâne însă gravă, în condiţiile în care circa 250.000 de răniţi, se înghesuie aşteptând să primească îngrijiri, în pofida lipsei medicamentelor şi materialelor. Un spital de campanie francez cu 50 de paturi a început să funcţioneze de luni în sediul unui liceu fiind deservit de personalul Securităţii Civile din Brignoles din sudul Franţei şi Nogent de la periferia pariziană. 12 medici, între care un chirurg şi doi anestezişti, dar şi 70 de membri din cadrul personalului spitalicesc au fost trimişi pentru a trata în medie de 250 de răniţi pe zi.
După aproape o săptămână de haos, străzile din Port-au-Prince devin ceva mai sigure, odată cu sosirea tot mai multor nave americane. Nava-amfibie Bataan, cu 2.200 de puşcaşi marini la bord, a sosit la Port-au-Prince luni după-amiază, pentru a participa la operaţiunile umanitare. Consiliul de Securitate al ONU a aprobat marţi, în unanimitate, trimiterea a încă 3.500 de militari şi poliţişti în Haiti, pentru menţinerea ordinii şi protejarea convoaielor umanitare. Luni, la apelul directoarei Programului Alimentar Mondial al ONU, Josette Sheeran, au sosit 43 de tone de hrană din necesarul estimat la 100 de milioane de raţii alimentare. Agenţia ONU intenţionează să creeze 14 centre de distribuţie în capitală şi circa 40 de centre în alte locuri.
Peste 22 de milioane de dolari au fost colectaţi, luni, în SUA prin SMS, pentru a fi donaţi în Haiti. Ţara are însă nevoie de un ajutor internaţional de zece miliarde de dolari pentru reconstrucţie şi consolidarea instituţiilor, a estimat preşedintele dominican, Leonel Fernandez, în timpul primei reuniuni internaţionale privind reconstrucţia insulei. Participanţii au propus evaluarea impactului economic al cutremurului şi stabilirea unei liste de priorităţi pe insulă. Banca Interamericană pentru Dezvoltare (BID) intenţionează să anuleze datoria Haiti, de 480 de milioane de dolari, şi va pune la dispoziţia ţării 364 de milioane de dolari. Franţa a solicitat anularea restului datoriei Haiti către Clubul de la Paris, care regrupează principalii creditori publici. Haiti a acumulat în 2009 o datorie de peste un miliard de dolari, în principal faţă de Banca Mondială şi BID, dar şi faţă de ţări din Clubul de la Paris. Preşedintele haitian Rene Preval a apreciat, la începutul reuniunii că reconstrucţia ţării sale nu se va putea face doar din exterior, aceasta depinzând de stabilitatea politică şi economică. O reuniune a donatorilor pentru Haiti va fi organizată la Montreal, la 25 ianuarie. Se estimează că seismul din Haiti s-a soldat cu peste 70.000 de morţi, 250.000 de răniţi, iar 1,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost.
Facilitarea adopţiilor
Belgia va accelera adoptarea de copii haitieni de către familii belgiene care au lansat procedura înainte de seism. Circa 14 copii haitieni ar urma să beneficieze de această procedură accelerată. Primul copil, o fetiţă pe nume Rose-Berline Etienne, născută în 2004 şi care se află la finalul procedurii de adopţie, este aşteptată să sosească în Belgia începând chiar de astăzi. Şi SUA au anunţat că vor simplifica procedurile de adopţie pentru orfani haitieni, autorizând transferul acestora pe teritoriul american fără ca ei să aibă nevoie de un paşaport sau de toate documentele administrative furnizate de Haiti. Măsura va fi aplicată de la caz la caz copiilor care au fost identificaţi în mod legal ca orfani de autorităţile haitiene şi care sunt pe cale să fie adoptaţi de familii americane. Franţa a anunţat luni o măsură asemănătoare. Potrivit UNICEF, două milioane de copii au fost direct sau indirect afectaţi de cutremur.