PESTE 30 DE VICTIME. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au dispus, ieri, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui bărbat în vârstă de 41 de ani, din Năvodari, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Oamenii legii spun că Marian Chiriac a păcălit, în decurs de şapte luni, peste 30 de persoane, din mai multe judeţe ale ţării, anchetatorii reuşind să-l prindă după aproape o lună de filaj, timp în care i-au interceptat convorbirile telefonice. Potrivit procurorilor, prejudiciul total provocat de Marian Chiriac se ridică la suma de 38.110 lei. Oamenii legii spun că bărbatul folosea un scenariu cât se poate de simplu şi eficient pentru a-şi prinde victimele în capcană. Acesta suna la diferite primării din ţară şi, profitând de buna credinţă a angajaţilor instituţiilor respective, reuşea să ia legătura cu diverşi agenţi economici din zonă. În momentul în care aceştia îl sunau, începea spectacolul. „A dat dovadă de o viclenie ieşită din comun. Ce făcea? Suna diferiţi administratori de societăţi din mediul rural, cărora le spunea că este comisar la Garda Financiară şi că se pregăteşte să efectueze un control, împreună cu inspectorii de la Protecţia Consumatorului. Aşa începea povestea. După ce îi înspăimânta pe interlocutori, le cerea acestora să depună diverse sume de bani într-un cont, pentru ca verificările respective să nu aibă loc. Victimele cedau şi se conformau. Au fost cazuri în care suspectul a înşelat de două sau de trei ori aceeaşi persoană”, a declarat procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia.
PATRU IDENTITĂŢI. Potrivit rechizitoriului, Marian Chiriac avea un repertoriu destul de variat. Uneori juca rolul severului „comisar Enache”, alteori folosea o voce feminină şi era Aurica Ilie, o angajată „bineintenţionată” a Gărzii Financiare, care se oferea să-i scape pe agenţii economici de „un control fiscal iminent”, bineînţeles, în schimbul unei sume de bani. Aşa a procedat Chiriac cu administratorul unui magazin alimentar din comuna constănţeană Saligny, pe care l-a păcălit, convingându-l să-i plătească suma de 1.500 de lei pentru a-l „păzi” de vizita fictivă a autorităţilor. De la plângerea victimei din Saligny a început şi ancheta oamenilor legii, care au reuşit apoi să documenteze întreaga activitate infracţională a suspectului. Potrivit rechizitoriului, Marian Chiriac se folosea de patru identităţi diferite, toate false. Era fie comisar al Gărzii Financiare şi atunci se numea Ilie sau Enache, fie inspector din cadrul Direcţiei Sanitar - Veterinare, şi atunci numele său era Dima, fie inspector de la Ministerul Justiţiei, prezentându-se în aceste cazuri ca fiind „domnul Dumitrele”. De fiecare dată când suna la primăriile prin intermediul cărora intra în contact cu viitoarelor ţinte, bărbatul pornea dialogul cu angajaţii instituţiilor respective explicându-le că „avem şi noi o reclamaţie către o societate, la dumneavostră în localitate, dar nu ştim denumirea firmei. Cică administratora ar fi o doamnă singură, divorţată, văduvă...”. Oamenii legii spun că Marian Chiriac şi-a început „munca” în luna septembrie a anului trecut, dar nu exclud posibilitatea ca acesta să aibă mai multe fapte la activ.
ARESTAT. Marian Chiriac a fost reţinut pe data de 10 martie, în urma unei descinderi efectuate de oamenii legii în apartamentul din Mangalia închiriat de el şi de mama lui. La capătul percheziţiei, anchetatorii au ridicat mai multe carduri pe care acesta primea banii de la victimele sale şi telefoanele mobile şi cartelele folosite de suspect pentru a-şi contacta ţintele. Ulterior, magistraţii au emis pe numele bărbatului mandat de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.