Un elicopter american s-a prăbuşit, joi, la sud de Bagdad, incidentul soldîndu-se cu patru răniţi, a anunţat armata americană fără să indice dacă aparatul a fost ţinta unui atac din partea insurgenţilor sau dacă este vorba de un simplu incident datorat unei defecţiuni tehnice. La bord se aflau nouă persoane, echipaj şi pasageri. Incidentul face obiectul unei anchete, mai ales că au recunoscut că verifică informaţiile potrivit cărora un elicopter militar a fost doborît în cursul dimineţii de ieri într-o localitate din apropierea capitalei irakiene. Un alt elicopter al armatei SUA a fost obligat să aterizeze de urgenţă, joi, după ce a fost vizat de tiruri de focuri intense, într-o regiune insurgentă, situată la sud de Bagdad.
Tot joi, cel puţin zece persoane au fost rănite, într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană, care a vizat postul sunnit de televiziune prin satelit Bagdad TV, al cărui program a fost întrerupt. Dintre cei zece răniţi, patru erau în stare gravă. Este vorba despre angajaţi ai televiziunii, deţinute de Partidul Islamic Irakian, al vicepreşedintelui Tareq al-Hashemi. Ulterior, s-a confirmat un deces, al directorului adjunct al postului de televiziunii. Circa 155 de jurnalişti, dintre care 95% irakieni, au fost ucişi în Irak de la declanşarea campaniei americane, în urmă cu patru ani.
Pe de altă parte, armata SUA a demarat o anchetă în privinţa morţii, în luna februarie, a doi militari americani în Irak, probabil victime ale unor "tiruri amicale”. Decesul celor doi militari, Alan McPeek, de 20 de ani şi Matthew Zeimer, de 18 ani, a fost anunţat la 5 februarie de către Departamentul Apărării. Acesta preciza că cei doi militari americani au murit, la 2 februarie, la Ramadi, capitala provinciei al-Anbar, în urma rănilor suferite într-un schimb de focuri cu insurgenţii irakieni.
Confruntat tot mai mult cu opoziţia democrată împotriva războiului din Irak, preşedintele Bush a recunoscut că americanii s-au săturat de război, dar şi-a apărat decizia de a suplimenta trupele. Zeci de militari, care aşteaptă să plece în misiune, au asistat la discursul lui Bush susţinut la baza militară din deşertul Californiei, unde aceştia sînt antrenaţi pentru a înţelege diferenţele culturale ale Irakului. "Este un război dur. Poporul american s-a săturat de acest război", a afirmat liderul de Casa Albă. Comentariile lui Bush demonstrează că acesta recunoaşte lipsa de popularitate a războiului, pe fondul încercărilor de a convinge congresul american, controlat de democraţi, să aprobe fonduri de o sută de miliarde de dolari pentru finanţarea conflictelor din Irak şi Afganistan, fără a stabili un calendar al retragerii. Prin apărarea deciziei de trimitere a altor 30.000 de militari în Irak, preşedintele Bush a declarat că vrea să aducă stabilitate la Bagdad şi să evite astfel extinderea conflictului în regiune, ceea ce ar putea pune în pericol Israelul, aliatul Statelor Unite.