Zi neagră! Patru cazuri de înec în sudul litoralului!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zi neagră! Patru cazuri de înec în sudul litoralului!

Eveniment 22 August 2016 / 18:01 1041 accesări

Ziua de luni a fost una neagră pentru sudul litoralului, după ce autoritățile au intervenit la patru cazuri de înec, două petrecute în stațiunea Saturn și două în orașul Mangalia. Prima solicitare a fost primită în jurul orei 08.50. Mai multe persoane au apelat atunci linia unică 112 și au anunțat că un adolescent în vârstă de 17 ani, din județul Mureș, care s-a aventurat în marea agitată, nu a mai ieșit la mal. Se pare că acesta ar fi fost luat de curenți și dus în larg. Tatăl său ar fi încercat să intre în apă pentru a-l salva, dar, din cauza valurilor mari, nu a reușit să se apropie. În condițiile în care trupul minorului a rămas prins sub stabilopozi, la fața locului s-au deplasat și scafandrii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) "Dobrogea", care au pornit căutările. La ora închiderii ediției, operațiunea era încă în desfășurare.

După câteva ore, autoritățile au intrat din nou în alertă. A fost vorba despre un nou caz de înec, de data aceasta la Mangalia, unde trupul unui turist a fost adus de ape la mal. Disperați, oamenii care se aflau pe plajă au pus mâna pe telefoane și au sunat la 112, cerând ajutor. Medicii sosiți la fața locului au încercat minute în șir să-l resusciteze pe bărbatul în vârstă de 45 de ani, din Dej, însă, din păcate, eforturile lor s-au dovedit zadarnice. Potrivit autorităților, soția victimei a ajuns la fața locului și le-a spus polițiștilor că și fiul ei, în vârstă de 17 ani, ar fi dispărut în marea agitată. Scafandrii au pornit și la Mangalia căutările, însă, până la ora închiderii ediției, aceștia nu reușiseră să-l găsească pe tânărul de 17 ani. Al patrulea caz de înec s-a înregistrat tot în stațiunea Saturn, luni după-amiază.

De la începutul sezonului estival și până în prezent, pe litoral au fost înregistrate 63 de cazuri de înec, în 15 dintre ele victimele nemaiputând fi salvate. În fiecare săptămână, salvamarii au zeci de intervenții pentru scoaterea din mare a unor persoane care nesocotesc steagurile arborate sau se aventurează în larg deși nu știu să înoate. Spre exemplu, potrivit statisticilor Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor (ANSPS) din România, în perioada 8 - 14 august, nu mai puțin de 94 de persoane au fost salvate de la înec doar în stațiunea Mamaia și în municipiul Constanța.

Ce înseamnă steagurile arborate de salvamari:

STEAGUL ROȘU CU GALBEN - plasa este supravegheată de salvamar, scăldatul este permis

STEAGUL GALBEN - mare agitată, scăldatul este permis doar înotătorilor experimentați

STEAGUL ROȘU - scăldatul este interzis.

Taguri articol


12