Zi sîngeroasă în Irak, cu 50 de morţi şi 200 de răniţi în mai multe atentate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zi sîngeroasă în Irak, cu 50 de morţi şi 200 de răniţi în mai multe atentate

Externe 29 Iulie 2008 / 00:00 425 accesări

O serie de violenţe s-a soldat cu cel puţin 51 de morţi şi peste 200 de răniţi în Irak, luni, după o perioadă de calm care permisese autorităţilor să vorbească despre o retragere progresivă a contingentului american. La Bagdad, trei femeie kamikaze au vizat pelerinii şiiţi, provocînd moartea a 25 de persoane, printre care femei şi copii care mergeau să celebreze una dintre cele mai importante sărbători ale Islamului şiit, în sectorul Kadhimiyah din nord. Alte peste 70 de persoane au fost rănite în aceste atacuri comise în interval de o oră, luni dimineaţă, în cartierul comercial Karrada. Atentatele coordonate sînt primele de la începutul festivităţilor de comemorare a morţii imamului Musa al-Kadhim, otrăvit la Bagdad, în anul 799, de califul abasid Harun al-Rashid. Festivităţile au început săptămîna aceasta. Oficiali din serviciile de securitate au vorbit, sub acoperirea anonimatului, de femei kamikaze, din ce în ce mai folosite de extremiştii sunniţi din organizaţia al-Qaida din Irak. În acelaşi timp, un kamikaze a detonat explozibilul pe care îl avea asupra sa, la Kirkuk, la 250 de kilometri nord de Bagdad, în mijlocul unei manifestaţii a kurzilor, provocînd moartea a cel puţin 11 persoane şi rănirea a 54. Potrivit generalului Salam Zankana, şeful poliţiei locale, explozia s-a produs în jurul orei 10.00 şi a fost urmată de o mişcare de panică şi de schimburi de focuri în care au murit alţi 11 oameni şi peste 60 au fost răniţi. Spitalul Azaadi din Kirkuk a confirmat primirea a 22 de morţi şi 120 de răniţi, dintre care 30 în stare gravă. Pe de altă parte, patru persoane au fost ucise de o bombă artizanală care a explodat la trecerea unei maşini în apropiere de Baaquba, la 60 de kilometri nord-est de Bagdad.

Valul de violenţe intervine în contextul în care Guvernul irakian şi comandamentul american din Irak anunţau recent, cu satisfacţie, o scădere a incidentelor de acest gen din ţară. Oficialii americani folosiseră scăderea violenţelor pentru a justifica decizia de a reduce progresiv contingentul american din Irak, care numără încă, în prezent, 145.000 de militari. Numărul soldaţilor americani ucişi în Irak de la începutul războiului, în martie 2003, este de 4.124, însă luna iulie se anunţă a fi una dintre cele sîngeroase pentru contingentul american, cu 11 morţi deja. Guvernul irakian şi-a exprimat dorinţa ca trupele americane să se retragă înainte de sfîrşitul anului 2010, în timp ce administraţia americană consideră această opţiune o posibilitate, fără să-şi ia vreun angajament în acest sens.

Între timp, s-a descoperit că peste 140 de milioane de dolari din cadrul unui contract în valoare de 900 de milioane de dolari acordat de armata americană pentru construirea de tribunale, închisori şi secţii de poliţie în Irak au fost irosite. Auditul financiar efectuat de Stuart Bowen, inspector general special pentru Irak, numit în funcţie de Congresul american, a concluzionat că firma subcontractantă Parsons Delaware Inc nu a finalizat decît o treime din cele 53 de proiecte de construcţie preluate. “Deşi eşecul de a efectua o parte din lucrări este explicabil prin natura lor complexă şi mediul instabil din Irak în materie de securitate, milioane de dolari aferente acestui conctract au fost, probabil, irosite în cadrul unor proiecte nefinalizate, sistate şi abandonate”, menţionează raportul citat. Contractul respectiv face parte din zecile de astfel de contracte acordate de armata americană pentru refacerea infrastructurii irakiene începînd cu anul 2004. Potrivit concluziilor auditului, peste 142 de milioane de dolari au fost cheltuite în cadrul unor proiecte sistate sau anulate, chiar dacă un anumit număr dintre acestea au fost finalizate ulterior. Lucrările de construcţie a două penitenciare parţial ridicate au fost anulate, potrivit raportului. Una dintre închisori, situată în localitatea Nassiriya, a fost construită ulterior de un alt antreprenor, dar cealaltă, amplasată la Khan Banii Saad, a fost predată Guvernului irakian pe jumătate construită, după ce au fost cheltuite 40 de milioane de dolari.

Taguri articol


12