Zi sîngeroasă în Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zi sîngeroasă în Irak

Externe 07 Martie 2007 / 00:00 639 accesări

Nouă militari americani din cadrul Forţelor Speciale Fulger au murit, marţi, în urma rănilor provocate de explozia unei bombe la trecerea vehiculelor în care se aflau, la nord de Bagdad, a anunţat armata americană. Alţi trei militari au fost răniţi în acest atac. Provincia Salaheddin se află la nord de Bagdad. Capitala provinciei, Tikrit, este bastionul fostului dictator irakian, Saddam Hussein. Noile victime ridică la 3.179 numărul militarilor americani şi al personalului auxiliar ucişi de la invadarea Irakului, în martie 2003. Un atentat sîngeros a avut loc şi la sud de capitala irakiană. Doi atacatori sinucigaşi au ucis, marţi, 47 de pelerini şiiţi şi rănit alţi 117, în oraşul Hilla. Numeroşi pelerini şiiţi se îndreaptă către oraşul sfînt Kerbala, pentru a comemora un eveniment religios.

Forţele irakiene şi americane se află în plină ofensivă împotriva insurgenţilor irakieni. Duminică şi luni au fost arestaţi 29 de membri al-Qaida, dintre care mai mulţi lideri locali ai acestei reţele din Irak. Ministerul irakian de Interne a precizat că luni au fost arestaţi 22 de membri ai reţelei al-Qaida, între care doi fraţi ai lui Abu Omar al-Baghdadi, liderul Statului Islamic în Irak, la Baiji, la 220 de kilometri la nord de Bagdad. Ramura armată a al-Qaida, condusă de Abu Hamza al-Muhajer, a proclamat la 15 octombrie Statul Islamic, la Bagdad, al-Anbar, Diyala, Kirkuk, Salaheddine, Ninive şi în părţi ale provinciilor Babylon şi Wasset.

Peste Ocean, democraţii americani din Camera Reprezentanţilor lucrează la un plan prin care să se limiteze capacitatea preşedintelui Bush de a conduce războiul din Irak, dar îi permite să evite restricţiile, dacă îşi justifică public poziţia. Conform acestui plan, preşedintele Bush va trebui să stabilească o dată pentru a începe retragerea trupelor din Irak, dacă Guvernul irakian nu reuşeşte să respecte termenele anunţate de preşedintele american la 10 ianuarie, privind stabilizarea ţării. Astfel, Guvernul irakian va trebui, printre altele, să preia controlul securităţii în toate provinciile, pînă în luna noiembrie, să adopte şi să implementeze legislaţia privind împărţirea rezervelor de petrol. Noul proiect mai prevede ca preşedintele să garanteze că trupele combatante îndeplinesc standardele de pregătire ale armatei, care sînt, de obicei, ignorate. Planul este menit să fie un compromis între democraţii ce se opun războiului, conduşi de congresmanul John P. Murtha şi care au încercat să îl determine pe George W. Bush să amîne suplimentarea trupelor şi să retragă o parte din efective şi cei care se tem să nu lase impresia că restricţionează rolul preşedintelui de comandant suprem. Ideea este să îl determine pe liderul republican să îşi respecte promisiunile, dar în acelaşi timp să asigure că acesta rămîne responsabil pentru modul cum se desfăşoară şi se încheie războiul din Irak.



12