ZICE CE: Un trai mai bun pentru români = risc pentru România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ZICE CE: Un trai mai bun pentru români = risc pentru România

Economie 04 Mai 2016 / 07:34 1248 accesări

În România s-au luat, zilele acestea, nişte decizii. Bune, rele, în funcţie de posibilităţi şi de interese. Cam cum e la noi, aşa. Interesantă devine povestea mioritică în momentul în care amestecăm în ea şi nişte strâmbe europene, sudate de la cel mai înalt nivel, tooocmai de la Comisia Europeană, prescurtat CE. Nu e nicio glumă, fraţilor! CE a scoborât din înalt, după ce în Românica s-a discutat şi s-a răsdiscutat despre legea dării în plată şi despre creşterea salariilor, şi ne-a zis că nesiguranța și-ar putea spune cuvântul, cele mai mari riscuri identificate fiind datorate incertitudinii din cauza legii dării în plată şi puţin şi creşterii lefurilor. Celebra deja „dare în plată” a zguduit, iată, chiar şi forul superior european, care a emis un avertisment coerent: „această lege ar putea avea un impact negativ substanțial asupra încrederii investitorilor, precum și asupra perspectivelor de creditare pe termen nedefinit și îmbracă România în incertitudine”. Această haină nu este una nouă în şifonierul ticsit deja al României, însă intervenţia CE este de sorginte să îngrijoreze factorii decidenţi. Rămâne însă de văzut dacă asta se va întâmpla.
Controversata lege a dării în plată a fost promulgată și publicată în „Monitorul Oficial“, ceea ce înseamnă că, pe 13 mai, primul debitor se poate prezenta la bancă pentru a-şi ceda cheile la imobile şi pentru a-şi stinge datoria. CE estimează pentru România păstrarea trendului ascendent al creșterii economice, propulsată de cererea domestică. Inflația este așteptată să intre în teritoriu pozitiv de la jumătatea anului, în timp ce piața muncii rămâne în general stabilă. CE estimează că deficitul guvernamental va crește substanțial în 2016 și 2017, pe fondul tăierilor de taxe și creșterilor cheltuielilor bugetare, potrivit unui raport al forului european.
Reducerea TVA din ianuarie, precum și accelerarea creșterii salariului și o creștere a salariului minim de la 1 mai 2016 vor ajuta la creșterea venitului disponibil per gospodărie și vor impulsiona consumul, care va urca în 2016 la maximul post-criză. Piața forței de muncă este așteptată să rămână relativ stabilă, cu o îmbunătățire modestă la capitolul creării de noi locuri de muncă. Rata șomajului este estimată să scadă modest, de la 6,8% în 2015 la 6,7% în 2017.
Fără să furnizeze însă şi o soluţie pentru toate aceste grave probleme ale României, Comisia Europeană avertizează că majorarea salariilor în domeniul public și creșterea salariului minim vor afecta competitivitatea și crearea de noi locuri de muncă. Costul forței de muncă crescut înseamnă şi dări către stat mai mari în ce-i priveşte pe angajatori şi, implicit, profituri mai scăzute. O şti Comisia ce zice, că prea zice cu foc, însă, pe de altă parte, eu, român, stau strâmb şi întreb drept: până când o leafă mică şi un trai nefericit, cu rate imposibil de plătit la bancă şi cu spectrul Biroului de Credite legănându-se şăgalnic deasupra capului? Că m-am cam săturat!

Taguri articol


12