Un vaccin împotriva Zika, dezvoltat de cercetători din Brazilia și SUA, s-a dovedit eficient în testele realizate pe șoarecii de laborator și ar putea fi experimentat chiar de anul acesta asupra oamenilor, relatează EFE. Rezultatele de succes ale primelor teste ale vaccinului dezvoltat în comun de cercetători de la Universitatea din Texas, Institutul Național de Sănătate al SUA și Institutul „Evandro Chagas“ din Brazilia au fost prezentate într-un articol publicat luni de revista de specialitate „Nature Medicine“. "Am folosit vaccinul asupra animalelor care, având deficiențe imunologice, ar fi murit dacă contractau Zika, iar după 30 de zile le-am injectat o doză letală a virusului. Nu a murit niciunul și niciunul nu a contractat boala", a subliniat directorul Institutului „Evandro Chagas“, Pedro Vasconcelos, unul din coordonatorii studiului, în declarații acordate ziariștilor.
El a precizat că vaccinul se experimentează în prezent pe maimuțe, iar testele vor dura până în luna mai, astfel încât în decembrie ar putea începe experimentarea pe oameni. Se prevede ca lansarea produsului să aibă loc la sfârșitul anului 2019. Vaccinul, elaborat pe baza unui virus atenuat al Zika, este primul care a dat rezultate atât de promițătoare până în prezent deși a fost obiect de cercetare a multor țări împotriva acestei maladii, care a generat o alertă de urgență medicală anul trecut din cauza legăturii sale potențiale cu nașterile de copii cu microcefalie.
Potrivit lui Vasconcelos, cercetătorii au extras o parte din materialul genetic al Zika pentru a-i reduce puterea letală și capacitatea de a transmite boala, fără a-i schimba însă caracteristicile care determină sistemul imunitar uman să reacționeze împotriva virusului și să producă anticorpi. Potrivit lui Vasconcelos, vaccinul este eficient de la aplicarea unei singure doze. Brazilia, una dintre țările cele mai afectate de Zika anul trecut și care a declarat stare de urgență medicală înainte ca OMS să avertizeze asupra gravității acestei maladii, a înregistrat cel puțin 165 de cazuri de copii născuți cu microcefalie, posibil legate de Zika, între lunile ianuarie și martie anul acesta, potrivit Ministerului brazilian al Sănătății.