Cea de-a XIII-a ediţie a evenimentului cultural Zilele Porţilor Deschise la Hârşova a fost un succes, dovadă fiind interesul tinerilor pentru colecţiile Muzeului „Carsium”, dar şi pentru săpăturile arheologice de la cetate, precum şi numărul celor aproximativ 500 de vizitatori.
Dacă prima zi a evenimentului - vineri - a fost marcată de o vizită oficială, urmată de o masă rotundă la care au fost invitaţi directorul ştiinţific al Institutului Naţional al Patrimoniului, Dana Mihai, secretarul judeţului Constanţa, Mariana Belu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, dr. Mădălina Tiţă şi primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, ziua de sâmbătă a fost dedicată exclusiv vizitelor.
Astfel, copiii din localitate au avut posibilitatea să admire expoziţia de fosile recent inventariată a Muzeului „Carsium”, dar şi expoziţia care reuneşte descoperirile arheologice din această campanie de săpături de la cetate, care se află încă în desfăşurare. „Elevii au fost atraşi în mod deosebit de colecţia de fosile de la sfârşitul Jurasicului, deosebit de valoroasă şi spectaculoasă, mai ales că aceasta este epoca dinozaurilor, dar şi a sfârşitului lor”, a spus responsabilul ştiinţific al muzeului de la Hârşova şi al săpăturilor arheologice, dr. Constantin Nicolae. Despre importanţa fosilelor jurasice descoperite la Hârşova, care, din acest motiv, ar putea deveni punct paleontologic de importanţă mondială, le-au vorbit copiilor geologi de la Institutul Geologic al României. De altfel, colecţia de amoniţi a fost inventariată în luna septembrie de specialiştii Institutului Geologic, în cadrul proiectului European River Corridor Improvement Plan (ERCIP).
Un alt punct de interes a fost şantierul arheologic de la cetatea Carsium. Aici au putut fi urmărite fazele vechi ale portului din epoca romană şi romano-bizantină prin resturile de ziduri din epocile respective.
„A fost o ediţie foarte reuşită, iar impactul a fost pe măsură. Deja ne pregătim pentru următoarea ediţie, care va fi una mai specială, deoarece, în 2013, aniversăm 20 de ani de la reluarea săpăturilor la cetatea Carsium”, a spus responsabilul ştiinţific al muzeului de la Hârşova şi al săpăturilor arheologice, dr. Constantin Nicolae.