Zilele Porţilor Deschise, la Hârşova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Istoria Pământului, istoria omului”

Zilele Porţilor Deschise, la Hârşova

Cultură 19 Octombrie 2012 / 00:00 408 accesări

Hârşova, aşezarea constănţeană de pe malul Dunării, aşteaptă vizitatorii pasionaţi de istorie şi arheologie să-i calce pământul străvechi, locuit de şapte milenii. Invitaţia de a descoperi istoria urbei constănţene este inclusă în programul Zilelor Porţilor Deschise, eveniment programat astăzi şi mâine, cu tema „Istoria pământului, istoria omului”.

DEZBATERI Prefaţată de vizitele elevilor din localitate la Muzeul „Carsium”, deschiderea oficială a manifestării se face, astăzi, la ora 12.00, la instituţia muzeală. Manifestările continuă cu o masă rotundă la Primăria Hârşova, la care sunt invitaţi, alături de arheologi, geologi şi paleontologi, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi ai Consiliului Judeţean Constanţa. În cadrul dezbaterilor, vor fi discutate în premieră aspecte noi privind strategia de valorificare a cetăţilor de pe limesul dunărean.

VIZITE Ziua de sâmbătă este dedicată în exclusivitate vizitelor la Muzeul „Carsium”, unde se află impresionanta colecţie de amoniţi, recent inventariată de specialişti ai Institutului Geologic al României, dar şi artefacte descoperite în urma săpăturilor arheologice. Un alt punct de atracţie al evenimentului îl constituie vizita pe şantierul arheologic de la cetatea Carsium.

Cea de-a XIII-a ediţie a evenimentului Zilele Porţilor Deschise este organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, împreună cu Institutul Geologic al României şi Primăria Oraşului Hârşova, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Acţiunea se desfăşoară în cadrul Proiectului „European River Corridor Improvement Plan” (ERCIP), susţinut de Uniunea Europeană pe axa InterregIV C şi al celei de-a XIX-a campanii de cercetare arheologică de la cetatea „Carsium”.

Prin acest eveniment cu tradiţie la Hârşova, organizatorii doresc să sensibilizeze şi în acest mod comunităţile locale în vederea conservării, valorificării şi îmbogăţirii mediului natural, geologic, al apărării monumentelor istorice, pentru transformarea lor, prin proiecte europene, în surse de dezvoltare economică.



12